Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.8.2018 klo 09:15

Eriarvoisuus nimettiin Suomen keskeisimmäksi ongelmaksi

Eija Mäkinen Ylöjärveltä osallistui vasemmistoliiton kyselyyn.

 

Teksti ja kuvat: SINIKKA TORKKOLA    
Eriarvoisuus on suomalaisen yhteiskunnan keskeisin ongelma. Tätä mieltä oli joka kolmas, joka vastasi vasemmistoliiton yleisökyselyssä kysymykseen ”mikä on Suomessa keskeisin ongelma, joka mielestäsi pitäisi ratkaista”. Kysely tehtiin viime viikonloppuna Valkeakoskella, Työväen musiikkitapahtumassa.

Vastauksissa eriarvoisuus nähtiin sekä yleisen eriarvoisuutena että erityisesti taloudellisena epätasa-arvoisuutena ja köyhyyden lisääntymisenä.

– Pitäisi huolehtia, että kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet elää turvallisissa olosuhteissa. Suomi on rikas maa, täällä ei pitäisi olla köyhyyttä. Ruokajonot eivät voi olla pysyvä tilanne, arvioi yksi vastaajista.

Palkkatasa-arvon ja koulutuksen tasa-arvon otti esiin muutama vastaaja. Yksi vastaajista toivoi koulutuksen arvon edelleen nostamista ja koulutuksen säilymistä maksuttomana.

Seuraavaksi suurimmaksi ongelmiksi vastaajat nimesivät työttömyyden. Lähes joka viides vastaaja mainitsi työttömyyden keskeisimmäksi ongelmaksi. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ongelmiin toivottiiin ratkaisua. Eläkeläisten toimeentulo nostettiin esiin muutamissa vastauksissa, kuten myös vanhustenhuolto.

Minna-Maria Solanterä ja Heikki Simolin pohtivat vastausta kysymykseen Suomen keskeisimmästä ongelmasta Taustalla tarkkailee Sami Vastamäki.

 

Ilmastonmuutos, ympäristöongelmat ja vaatimus kestävästä kehityksestä mainittiin neljässä vastauksessa. Näistä kolmessa vastauksessa mainittiin muovi yksittäisenä ympäristöongelmana.

Arvonnan pääpalkinnon voitti Saija Roininen Akaasta.

Toimintakysymys ei innostanut vastaamaan

Työväen musiikkitapahtuman yleisölle suunnattuun kyselyyn vastasi 87 ihmistä. Heistä 53 kirjoitti vastauksen kysymykseen Suomen keskeisimmästä ongelmasta. Kyselyssä kysyttiin myös, millaista toimintaa vastaaja haluaisi vasemmistoliiton järjestävän. Kysymykseen vastaajia oli viisi.

Kysymys toiminnasta on ilmeisen vaikea. Keskustelussa vasemmistoliiton toiminnasta toivotaan usein lisää näkyvää toimintaa. Keskustelu näyttää jäävän usein hyvin yleiselle tasolle ilman toteuttamiskelpoisia ideoita nykyistä paremmin näkyvästä toiminnasta. Ongelman ratkaisemattomuuden syy saattaakin olla kysymyksen asettelussa. Sen sijaa että kysytään, millaista toimintaa jäsenet ja toiminnasta kiinnostuneet tahtoisivat, voiskin, kysyä, millaista toimintaan tahtoisit järjestää vasemmistoliitossa. Kysymykseen vastaamisen voi aloittaa vaikka heti kommentoimalla tätä juttua.

Kyselyyn vastaamaan houkuteltiin arvontapalkintoilla. Pääpalkintona oli vasemmistoliiton risteilyliput kahdelle hengelle. Lisäksi arvottiin kaksi reilun kaupan ja ympäristöystävällisen tuotannon tuotepakettia sekä Sirpa Kähkösen kirjoittama Hugo 1918 -teos. Voittajille on ilmoitettu voitoista.

Työväen musiikkitapahtumasta aiemmin Vasemmassa Kaistassa:

Ruotsinsuomalaisuus näkyy Työväen musiikkitapahtumassa (31.7.2018)

Vanhan työelämän aika on ohi (29.7.2018)

Työväen musiikkitapahtuma kutsuu Valkeakoskelle (27.7.2018)

Työväen musiikkitapahtuma hurmasi Valkeakoskella (1.8.2017)

Hippa ja Huu tohisivat perhetapahtumassa (29.7.2017)

Festivaali rakennetaan talkootyöllä (28.7.2017)

Meppi Merja Kyllönen ja vasemmistoliitto kutsuvat Valkeakoskelle (24.7.2017)

Työväen musiikkitapahtuma tulee taas (21.7.2017)

Politiikkaa, hellettä, hikeä ja tunnelmaa (10.8.2016)

Kokemus ei riitä alkoholipolitiikan perusteeksi (3.8.2016)

Rokki ja politiikka soivat Valkeakoskella (24.7.2016)

Musiikki luo tunnelmaa, ystävyyttä, iloa (27.7.2015)

Ilman laulua ei voi selvitä (27.7.2015)

Ennuste: viileään kesään hetkeksi raju muutos (20.7.2015)

Valkeakoskella hikoiltiin hyvässä seurassa (29.7.2014)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *