Artikkeli: Maailma, Vasemmisto

17.6.2022 klo 17:18

Vasemmistoliitto: Ei aseita Turkkiin Suomesta

Kurdien perinteiseen asuun pukeutunut Gashaw Bibani piti vasemmistoliiton puoluekokouksessa Porissa voimakkaan puheen, jossa hän esitti aseviennin välitöntä kieltämistä Turkkiin. (Kuva: Markku Uusiniemi)

Vasemmistoliiton puoluekokouksessa Nato-kannanotto oli ”juna meni jo” -tyylinen: ”Vasemmistoliiton mielestä Suomen tulee korostaa, että jäsenyys Natossa tulee olemaan puolustuksellinen, eikä maahan oteta ydinaseita, pysyviä Naton sotilastukikohtia tai pysyviä Naton joukkoja.”

Muutos aiempaan oli iso ja jakaa jäsenjoukkoja. Kanta syntyikin äänestämällä mutta selvällä enemmistöllä.

Kanta Turkkiin ja sen kurdeja sortavaan politiikkaan oli sen sijaan tiukka. Tavoiteohjelman luonnoksessa esitettiin, että on tunnustettava Palestiinan ja Länsi-Saharan valtiot sekä ”tuettava kurdien itsemääräämisoikeutta”. Mutta puoluekokousedustajat päättivät vaatia lisäksi Kurdistanin työväenpuolue PKK:n poistamista Euroopan unionin terroristijärjestöjen listalta sekä aseiden vientikieltoa muun muassa Turkkiin.

Päätöksen taustalla oli Vasemmistonuorten aloite. Vasemmistonuorten mukaan PKK:n kutsuminen terroristijärjestöksi ei ota huomioon Lähi-idän poliittisen tilanteen viimeaikaista muuttumista.

Euroopan Unionin neuvosto määritteli PKK:n terroristijärjestöksi toukokuussa 2002 Nato-jäsenmaan Turkin toiveesta. Vuonna 2018 Euroopan unionin tuomioistuin teki asiasta päätöksen. Tämän Luxemburgissa tehdyn päätöksen mukaan PKK:n sisällyttäminen terroristijärjestöjen joukkoon vuosina 2014–2017 oli paitsi virheellinen myös epäoikeudenmukainen.

Kurdien oikeuksia ja sananvapautta tukahdutetaan

Perusteena Vasemmistonuorten kannalle oli lisäksi, että PKK on käynyt rauhanneuvotteluja Turkin kanssa sekä osallistunut Lähi-idässä aktiivisesti terroristijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun. 

– Terrorismin vastaisen sodan aikana valtiot ovat käyttäneet terroristi-nimitystä poliittisena aseena. Sen avulla on heikennetty kansalaisoikeuksia ja tukahdutettu muun muassa sananvapautta. Lisäksi oppositiojohtajia ja sen kannattajia on tuomittu vankeuteen ja murhattu, Vasemmistonuorten aloitteessa todettiin.

Tavoiteohjelman luonnoksessa todettiin yleisesti, että “Suomen ei tule viedä puolustustarvikkeita humanitaarista oikeutta loukkaaviin tai systemaattisiin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyviin maihin.”

Yleiskeskustelussa tämä muotoilu ei riittänyt, vaan äänestyksen jälkeen lauseen perään lisättiin uusi lause: ”Suomen tulee myös aktiivisesti valvoa ja kieltää välittömästi kaikki asevienti ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin, kuten Turkkiin.”

Katsokaa minua tarkkaan

Asevientiä koskevan kiellon esittäjä oli kurditaustainen puoluekokousedustaja Gashaw Bibani Vantaalta. Hän käytti voimakkaan puheenvuoron kurdien oikeuksien puolesta. Vasen Kaista julkaisee keskeiset kohdat hänen puheestaan.

– Arvoisat toverit! Pukuni kehut herättävät ristiriitaisia tunteita. Tältä nimittäin voivat näyttää (Turkin presidentti Recep Tayyip) Erdoğanin kuvaamat terroristit!

– Katsokaa minua tarkkaan. Tältä voivat näyttää Turkin terroristeiksi nimittämät kurdit: vapaita, värikkäitä ja oman äänensä omaavia naisia. Demokratiaa, tasa-arvoa ja vahvan kulttuurisen identiteetin omaavia kurdiyhtyeiskunnan aktiiveja, sanoi Gashaw Bibani.

Naamiot on riisuttu

– Hyvät toverit, kuten tiedätte, kurdien satavuotinen taistelu itsenäisyydestä, vapaudesta ja autonomiasta on jälleen saanut uuden käänteen. Nyt taistelu käydään poliittisella kentällä: Suomen ja Ruotsin takapihalla, sanoi Gashaw Bibani.

– Naamiot on nyt riisuttu, todella! Olette nyt nähneet vilauksen Turkin todellisista kasvoista. Olette nyt todistaneet, miten kurdien ihmisoikeuksilla leikitään armottomasti hirmuvaltojen valtapeleissä. Me kurdit olemme olleet tämän armoilla jo 106 vuotta.

– En tullut tänään pyytämään vapautusta kurdeille. Se ei ole kenenkään meistä annettavissa. Tulin vaatimaan, ettemme liity niiden joukkoon, jotka ovat tehneet kurdien vapaustaistelun mahdottomaksi vääristämällä totuuksia, syrjimällä ja barbaarisin keinoin rikkomalla kokonaisen kansanryhmän ihmisoikeuksia.

Ei kurdien kansanmurhaa suomalaisilla aseilla

– Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puhui vastuullisesta ulkopolitiikasta. Vasemmistoliitolla on hyvä, pätevä ja ajankohtainen tavoite olla rauhanrakentaja ja sotaa ja militarismia vastaan toimiva liike: Se on nyt tärkeämpi kuin koskaan ennen, Gashaw Bibani sanoi.

Gashaw Bibani pyysi kannatusta esitykselleen, jonka mukaan enää ei hyväksytä kurdien systemaattista kansanmurhaa Suomen valmistamilla aseilla.

– Suomen ei tule käydä asekauppaa Turkin kanssa, sillä epäpyhä Nato-liitto ei oikeuta kansanmurhaa – ei nyt eikä koskaan, päätti Gashaw Bibani puheensa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *