Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

30.9.2015 klo 16:34

Huono journalismi, lasten oikeudet, bulvaanivaltio ja arvaushallitus

Syyskuun viimeisessä sosiaalisen median katsauksessa ovat mukana Sinikka Torkkola, Tiina Heikkilä, Jiri Nieminen ja Anna Kontula
Syyskuun viimeisessä sosiaalisen median katsauksessa ovat mukana Sinikka Torkkola, Tiina Heikkilä, Jiri Nieminen ja Anna Kontula

 

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Valtalehtien toimittajien ammattitaidon romahtaminen vapaassa pudotuksessa, lasten oikeudet Tampereella, valtion ja elinkeinoelämän yhteensulautuminen sekä arvauksilla faktat syrjäyttävä hallitus ovat syyskuun viimeisen viikon sosiaalisen median katsauksemme aiheina.

 

Sinikka Torkkola: Toimittajakurssin opit hukassa

Moni valtalehtien lukija joutui hieraisemaan silmiään lukiessaan aamun valtalehtiä. Helsingin Sanomat otsikoi Suomen kilpailukyvyn romahduksesta ja Aamulehti otsikoi Suomen talouden olevan vapaassa pudotuksessa. Kuitenkin Suomi on uutisten kohteena olevan Maailman talousfoorumin 140 maan kilpailukykyvertailun sijalla kahdeksan ja muita pohjoismaita edellä.

Journalismin tutkija Sinikka Torkkola kritisoi Facebook-päivityksessään Aamulehden puutteita ammattitaidoissa ja etiikassa:

‒ Pitääkö otsikon ja tekstin vastata toisiaan? Ainakin journalistisen etiikan mukaan pitäisi. Sitäkin opetetaan toimittajakoulussa. Aamulehden otsikko kertoo Suomen talouden olevan vapaassa pudotuksessa. Itse teksti kertoo, että erot sijoitusten välillä ovat pieniä, virhemarginaali 5-10 sijaa. Siten muutos sijalta neljä sijalle kahdeksan ei muuta sitä tosiasiaa, että Suomi voi edelleen olla maailman kilpailukykyisin maa.

Lue koko kirjoitus:
Sinikka Torkkolan Facebook-päivitys (30.9.2015)

 

Tiina Heikkilä: Subjektiivinen päivähoito-oikeus on lapsen, ei vanhempien oikeus

Tampereen kaupunginhallitus lausui maananataina äänestyksen jälkeen pitävänsä hallituksen aietta lopettaa lasten subjektiivinen oikeus päivähoitoon tarpeellisena. Sosialidemokraatit kannattivat oikeistohallituksen linjaa, vain vihreiden ja vasemmiston edustajat olivat päivähoito-oikeuden säilyttämisen kannalla. Ainakin Helsingin, Turun ja Jyväskylän kaupungin ovat torjuneet hallituksen lakimuutoksen aikaisemmin.

Tampereen varavaltuutettu Tiina Heikkilä kommentoi asiaa Facebook-päivityksessään maanantaina:

‒ Subjektiivinen päivähoito-oikeus on yhteiskunnallisesti niin merkittävä asia, että sen pitäisi kiinnostaa ihan joka ikistä politiikkaan sekaantunutta. Se koskettaa perusasioita: kysymys on tasavertaisesta oikeudesta saada samat lähtökohdat elämiselleen.

‒ Subjektiivinen päivähoito-oikeus ei ole vanhemman oikeus vaan lapsen eli ihmisen oikeus. Varhaiskasvatuksen ”tehokkuudesta” on tutkittua tietoa, ja se jos mikä on ennaltaehkäisevää sosiaalityötä. Laadukkaan varhaiskasvatuksen pitäisi ihan vaan yleisen järkevyyden nimissä kuulua sivistysvaltion perusinfraan, hallinnoi valtiotta sitten persut, kokoomus tai vihervasemmisto, korostaa Heikkilä

Lue koko kirjoitus:
Tiina Heikkilän Facebook-päivitys (28.9.205)

 

Jiri Nieminen: Sipilän hallitus muokkaa valtiosta yritysten bulvaanin

Yhteiskuntatieteiden tohtori Jiri Nieminen erittelee blogikirjoituksessaan oikeistohallituksen ymmärrystä valtion luonteesta. Pakkolakien säätämisen  vaikutuksesta valtion luonteeseen ei juuri ole keskusteltu, saattavathan ne klassisen liberalismin kannattajat ristiriitaiseen tilanteeseen lisäämällä valtion tehtäviä:

‒ Asia lienee sen verran vaikea varsinkin niille, jotka vannovat klassisen liberalismin nimeen, mutta haluaisivat myös tukea perusporvarihallituksen harjoittamaan ay-liikkeen vastaista politiikkaa. Pakkolait toteutuessaan laajentaisivat valtion alaa entisestään kansalaisyhteiskunnan alueelle.

Nieminen luo tiiviin katsauksen valtion tehtävien muutoksiin eri aikoina:

‒ Moderni valtio sellaisena kuin me sen ymmärrämme syntyi teollistumisen myötä 1800-luvulla. Valtion tehtäväksi määräytyi kuuliaisten ja hyödyllisten mieskansalaisten tuottaminen tehtaisiin liukuhihnan ääreen ja juoksuhautoihin kuolemaan isänmaan puolesta. Naiset toteuttivat kansalaisuuttaan olemalla hyviä äitejä sekä työskentelemällä miehiä avustavissa tehtävissä, Nieminen kertaa.

Toisen maailman jälkeen sosiaalipolitiikasta tuli kaikkein tärkein normittamisen väline, ja 1970-luvulta lähtien on kasvatettu uusliberaalin valtion yksilöllisiä kuluttajakansalaisia.

Nykyinen hallitus tekee jälleen valtion rooliin muutoksia:

‒ Viime vuosina valtio ei ole ainoastaan tuottanut hyödyllisiä ja kuuliaisia työläisiä yritysten palvelukseen tai vapaita markkinoita byrokratiallaan, vaan yhä useampi yritys saa rahallista tukea valtiolta tuotekehitykseen ja markkinointiin. Niin ikään edellisten hallitusten aikana alennettiin ensin yritysten Kela-maksua ja sittemmin yhteisöveroa. Varallisuusvero oli poistettu jo aikaisemmin. Mutta nyt Sipilän hallitus muokkaa valtiosta yritysten bulvaanin.

Lue koko kirjoitus:
Valtio-opillinen analyysi Sipilän hallituksen ymmärryksestä valtion luonteesta (22.9.2015)

 

Anna Kontula: Hallituksen prosentit ja käsitteet vinksin vonksin

Kansanedustaja Anna Kontulan blogissa julkaistu, alun perin Aamulehdelle kirjoitettu kolumni Yhden totuuden Suomi käsittelee yksiäänisyyden vaaroja:

‒ Yksiäänisyys tuottaa nimittäin laiskaa ajattelua ja siksi heikon kritiikin yhteisöissä ei auktoriteeteilla ole tilivelvollisuutta. Meillä tämä näkyy esimerkiksi sellaisissa miljardiluokan skandaaleissa kuin Olkiluoto tai Talvivaara. Onko näiden hankkeiden vastuullisia päättäjiä laitettu seinää vasten, onko yksikään poliitikko edes harkinnut eroa, kysyy Kontula.

‒ Ei. Samat naamat hääräävät nyt Pyhäjoen ydinvoimalaprojektissa, jonka käänteet muistuttavat Turhapuro-elokuvaa. Koska sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee.

‒ Entäpä sitten tämä vuosikymmenen bluffi, työpaikkojen taikominen työvoimakustannuksia ja yritysveroja alentamalla? Sillähän vietiin aikanaan läpi sekä työnantajien Kela-maksujen poisto että yhteisöveron alennus. Hyvä idea, paitsi että nousuun kääntyivät osingot, ei työllisyys, palauttaa Kontula mieliin, ja jatkaa: ‒ Hallituksen suunnitelman taustaoletukset nojaavat tutkimustietoon vankasti kuin homeopatia.

Lue koko kirjoitus:
Yhden totuuden Suomi (22.09.2015)

 

||

Vasen laita – netistä napattua
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Sarjassa ilmestynyt:
Vasen Kaistan uusi palsta: Vasen laita (4.8.2015)
Fennovoima, verotus, suvaitsevaisuus, pasifisti-Soini ja natsit (8.8.2015)
Köyhyyden hajut, rasismi, Persu-Suomi sanakirja (14.8.2015)
Toimeentulotuki, ateriamaksut ja rasismi puhuttivat (25.8.2015)
Tammelakeskus, Koskelat, ääripäät, katupartiot ja haamut (7.9.2015)
Tyly petos, timpurin eläke ja huoltsun sija (15.9.2015)
Lapuan liike, rikkuruus, yrittäjä ja ay-liike, aktiivipassi (24.9.2015)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *