Artikkeli: Pirkanmaa, Ylöjärvi

28.2.2021 klo 18:03

Ylöjärven vasemmisto tahtoo jatkaa hyvinvointia kasvattavaa politiikkaansa

Yläjärven kaupungintalo talvimaisemassa.
Vasemmistoliitolla on tällä hetkellä viisi kaupunginvaltuutettua. Kevään vaaleissa tavoitteena on yksi lisäpaikka. (Kuva: Aki Leppänen.)

Vasemmistolla on ollut tekemisen meininki, joka on näkynyt hyvänä valmistautumisena kokouksiin ja tiiviinä, keskinäisenä yhteydenpitona. Yhteistyö  toisten poliittisten ryhmien kanssa on ollut pääsääntöisesti rakentavaa. Näin luonnehtii päättyvää valtuustokautta Ylöjärven vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Uusikartano.  

Vasemmistoliitto, vihreät ja sosiaalidemokraattii ovat tehneet yhteistyötä muun muassa varhaiskasvatuksen puolesta ja yrittivät palauttaa kuntaan lapsille subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen jo ennen kuin eduskunta sääti subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden takaavan lain. Myös kuntalaisten mahdollisuuksista ulkoilla lähimetsissä ja rannoilla on varmistettu vasemmiston ja vihreiden yhteistyöllä. 

Vasemmistoliitto on valmis jatkamaan toimivaa yhteistyötä ensi valtuustokaudella. Valmistautuminen vaaleihin on käynnissä. Tällä hetkellä ehdokkaita on nimetty 19.

Aloitteilla kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden puolesta

Arja Uusikartano puolilähikuva
Arja Uusikartano arvioi valtuustoaloitteet toimivaksi tavaksi saada uudet ideat ja toimintatavat osaksi kaupungin toimintaa. (Kuva Uusikartanon kotiarkisto.)

Vasemmistoliiton valtuutetut ovat vienee asioita eteenpäin valtuustoaloitteillakin. Aloitteiden aiheet nousevat kuntalaisten tarpeista. Tällä valtuustokaudelle maaliskuuhun 2021 mennessä vasemmistoliiton valtuutetut ovat tehneet 14 aloitetta. Niiden joukossa on lukuisia aloitteita kuntalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin puolesta, kuten aloitteet jäähdyttävästä ilmastoinnista hoivakoteihin, defibrillaattoreiden eli sydämenkäynnistäjien hankkimisesta julkisiin tiloihin, varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta kesäaikana, aamupalasta koululaisille sekä Haaviston kuntoradan yhteyteen rakennettavasta taukolaavusta. 

Viime vuosina Ylöjärvelläkin ovat puhaltaneet yksityistämisen tuulet. Kunnan toiminnoista on päättyvällä kaudelle yksityistetty hoivakoti Viljakkalassa sekä kiinteistönhoito Kurussa ja Viljakkalassa. Vasemmistoliiton valtuutetut eivät ole kannattaneet yksityistämisiä. Muilta puolueilta tukea yksityistämiseen vastustamiseen on tullut niukasti, jos lainkaan.

Pahimpia varmaan oli Elokaaren myyminen ja toiminnan siirtäminen yksityiselle yritykselle. Sen vastustamisessa oltiin ainoita, toteaa Arja Uusikartano.

Elonkaaren hoivakodin yksityistämisestä keskusteltiin sekä valtuustossa että kuntalaisten keskuudessa runsaasti. Myös hoivakodin henkilökunta osoitti mieltään myyntiä vastaan. Keskusteluista huolimatta Ylöjärven kaupungin valtuuston enemmistö päätti myydä hoivakodin Esperi Carelle syyskuussa 2017.

Työantajan velvoitteilla ei pidä politikoida

Viime kuukausina ylöjärveläisiä on paljon puhuttanut kaupungin johtoryhmän ongelmat ja niiden ratkaisemiseksi tehty johtamisselvitys.

– Kaupunginhallitus oli saanut viestejä ja tehnyt huomioita ongelmakohdista kaupungin johtoryhmän toiminnassa, joten se päätti yksimielisesti tilata ulkopuolisen selvityksen Työterveyslaitokselta. Selvitys osoittautui aiheelliseksi ja antoi hyviä työkaluja toiminnan kehittämiseksi, kertaa Aki Leppänen (vas.) tapahtumia.

Kuntavaalien läheisyys sai mitä ilmeisemmin perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit keulimaan. Perussuomalaiset ryhtyivät vastustamaan kaupunginhallituksessa hyväksymäänsä johtamisselvityspäätöstä ja vaatimaan kaupunginhallituksen eroa. Ylöjärven kaupunginvaltuusto käsitteli erottamisvaadetta helmikuussa ja päätti olla perustamatta kaupunginhallituksen erottamista valmistelevaa toimikuntaa.

Vasemmistoliiton kaupunginhallituksen jäsen Aki Leppänen kummastelee perussuomalaisten ja kumppaneiden ristiriitaista toimintaa. Hän korostaa kaupunginhallituksen työnantajavastuuta työntekijöiden työhyvinvoinnista ja toiminnasta

– Puolueettomat johtamisselvitykset parantavat kaupunkiorganisaation toimivuutta tuomalla esille kehittämistarpeita. Kaupungin tulee myös huolehtia kaikkien työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista, myös ylimpien viranhaltijoiden. Työnantajavelvoitteilla ei tulisi politikoida edes vaalien alla, tiivistää Leppänen.

III

Kuntavaalien tulos 2017
Vasemmistoliiton kuudennesta paikasta uupui 112 ääntä

Muutokset valtuuston voimasuhteissa: 

Kokoomuksen ryhmä on menettänyt kaksi valtuutettua. Yhden perussuomalaisten ryhmään ja toisen yksijäseniseen uuteen oikeudenmukaisen yhteistyön valtuustoryhmään. Kokoomuksen valtuustoryhmässä on nyt kymmenen jäsentä.

Keskustan ryhmä on menettänyt yhden jäsenen perussuomalaisten ryhmään. Keskustan ryhmässä on nyt kuusi jäsentä. Perussuomalaisten ryhmän jäsenmäärä on noussut kahdella ja on nyt kahdeksan.

 

Vasemmistoliiton valtuutetut

Sosionomi, lähihoitaja Anna Jukantupa
Laitoshuoltaja, toimittaja Petra Kiviniemi
Lähihoitaja Aki Leppänen
Sosionomi, palveluohjaaja Eija Moisio
Pääluottamusmies, lähihoitaja Arja Uusikartano

Ylöjärven vasemmiston valtuustoaloitteet

Ylöjärven vasemmiston kuntavaaliehdokkaat

III

Kuntavaalit 2021 Pirkanmaa on Vasen Kaista -verkkolehden kirjoitussarja, joka esittelee 18.4.2021 pidettävien kuntavaalien ennakkoasetelmia Pirkanmaalla ja jokaisessa Pirkanmaan 23 kunnassa.

Pirkkalan vasemmisto: turvataan julkiset lähipalvelut (14.2.2021)
Virtain vasemmisto: yhteistyössä päätetty rohkeasti (13.2.2021)
Ruoveden vasemmisto: yhteistyö yli puoluerajojen toimii kuntalaisten hyväksi (27.1.2021)
Lempäälän vasemmisto: yhteistyöllä parannetaan kuntalaisten palveluja (26.1.2021)
Mänttä-Vilppulan vasemmisto: Kaupungin talous paremmaksi työllisyyttä lisäämällä  (25.1.2021)
Kokoomuksesta liike nyt ulos (12.11.2020)
Miksi vasemmistoliiton ehdokkaita äänestettiin kuntavaaleissa? (3.11.2020)
Kuntavaaliehdokkuus: oppia ja hauskanpitoa kengännauhabudjetilla (22.9.2020)
Tampereen vasemmiston vaaliohjelmapaja: korona kurittaa, peruspalveluista ei ole varaa tinkiä (15.6.2020)
Mikko Koikkalainen kuntavaaleista: voiton siemen itää onnistuneessa ehdokasasettelussa (27.5.2020)
Vasemmistoliiton väki Orivedellä ja Ylöjärvellä aikoo uusia vuoden 2017 makean vaalivoiton (21.5.2020)
Loikkaukset pudottivat perussuomalaiset vihreiden taakse valtuustopaikoissa Pirkanmaalla (13.5.2020)

Tektistä on korjattu  28.2.2021 klo 23.59 virheellinen tieto, jonka mukaan Ylöjärvi olisi vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien ja vihreiden aloitteesta ottanut käyttöön subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen jo ennen kuin oikeus taattiin lakimuutoksella koko maassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *