Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI
Missä kysymyksissä Ruotsin punavihreä ryhmä ja oikeistopuolueiden allianssi ovat eri mieltä? Missä kysymyksessä blokit hajoavat? Mikä erottaa vasemmistopuolueen sosiaalidemokraateista ja vihreistä? Missä kysymyksissä vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit vetävät yhtä köyttä?
Ruotsin yleisradion (Sveriges Television, SVT) vaalikone antaa viitteitä niistä kysymyksistä, joiden perusteella Ruotsin vaaleissa on kaksi blokkia (liittymää), punavihreät ja Allianssi.
Vihreiden asema poliittisella kartalla on erilainen kuin Suomessa. Useimmissa Euroopan maissa vihreä puolue sijoittuu sosiaalidemokraateista vasemmalle. Näin on myös Ruotsissa.
Vaalikoneessa on kannanottoja, joita puolueet ovat arvioineet neliportaisella asteikolla. Vaalikoneen ehdotuksia arvioiva kansalainen voi verrata omia näkemyksiään puolueiden näkemyksiin ja saada siten apua puolueen valintaan.
SVT:n vaalikonetta koskevat samat ongelmat kuin suomalaisiakin vaalikoneita: kaikkia kysymyksiä ei voi istuttaa joko–tai -asetelmaan, monet asiat ovat siihen liian moniulotteisia.
Blokkijako tulee näkyväksi useissa kysymyksissä, jotka koskevat työnjakoa julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Oikeisto haluaa lopettaa pienten vuokra-asuntojen ja opiskelija-asuntojen rakentamisen valtionavun, jonka vasemmisto toteutti tällä vaalikaudella.
Vasemmisto haluaa asettaa katon yksityiskoulujen voitoille ja katsoo, että kulttuuripalveluita tulee jatkossakin tukea verovaroin. Vasemmisto vastustaa myös työnvälityksen yksityistämistä.
Punavihreä ryhmä ei suinkaan kaikissa kysymyksissä ole yksimielinen. Vasemmistopuolue on yksin vaatiessaan omaisuusveron palauttamista ja Ruotsin eroamista Euroopan unionista. Vasemmistopuolue ja vihreät haluavat lopettaa bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen myynnin vuoteen 2025 mennessä, sosiaalidemokraatit eivät.
Sosiaalidemokraatit ovat oikeiston kanssa samoilla linjoilla halutessaan, että pakolaisten vastaanottamista vähennetään ja rannoille rakentamista helpotetaan.
Kun kyse on köyhien kuntien tukemisesta ja ympäristökysymyksistä, Allianssissa keskusta on lähellä punavihreitä ja erottuu ryhmästään. Pakolaiskysymyksessä keskusta on lähellä vasemmistopuolueen ja vihreiden kantaa.
Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat muita allianssipuolueita useammin täysin samaa mieltä kuin ruotsidemokraatit.
Hallitusneuvotteluihin pattitilanne
Nämä vaalikone-esimerkit osoittavat, että hallituksen muodostaminen vaalien jälkeen olisi melko helppoa, jos jompikumpi puolueryhmä saa enemmistön valtiopäivien paikoista. Mutta näin ei tule käymään, ruotsidemokraatit tulevat saamaan niin paljon paikkoja, ettei kumpikaan blokki saa enemmistöön vaadittavaa 175 paikkaa.
Kun kumpikaan puolueliittymistä ei kykene muodostamaan enemmistöhallitusta, voisiko Allianssi muodostaa ruotsidemokraattien tukeman vähemmistöhallituksen? Ratkaisu näyttäisi toimivalta muuten, mutta keskustapuolue joutuisi kyllä syömään tukun periaatteitaan, jotta tämä toteutuisi. On vaikea uskoa, että Ruotsin keskusta antautuisi yhtä helposti kuin Suomen.
SVT:n valtiopäivävaalien vaalikompassi
Blokkien historiaa
- Vuoden 2002 valtionpäivävaaleissa hallituksen muodostava sosiaalidemokraattinen puolue menetti enemmistönsä ja Ruotsi joutui hallituskriisiin, toimivaa enemmistöä oli vaikea löytää. Lopulta ratkaisuna oli vasemmistopuolueen ja vihreiden tukema sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus.
- Neljä porvarillista puoluetta, keskusta, kokoomus, liberaalit ja kristillisdemokraatit perustivat vuonna 2004 Allianssin vastapainoksi vasemmistopuolueen, ympäristöpuolue vihreiden ja sosiaalidemokraattien hallitusyhteistyölle.
- Allianssi voitti vuoden 2006 valtiopäivävaalit. Se sai 178 paikkaa valtiopäivien 350 paikasta, kolmen paikan enemmistön. Allianssi oli hallitusvastuussa seuraavat kahdeksan vuotta.
- Blokkikäytäntö joutui vaikeuksiin jo vuonna 2010, kun ruotsidemokraatit nousivat valtiopäiville 20 edustajan voimin. Allianssi sai tuolloin 173 paikkaa, ja porvarihallitus jatkoi vähemmistöhallituksena.
- Vuoden 2014 vaaleissa yhdessä esiintyneet sosiaalidemokraatit ja vihreät saivat 138 paikkaa. Allianssi kärsi rökäletappion, mutta sai 32 paikan menetyksestä huolimatta 142 paikkaa. Ruotsidemokraatit saivat suuren vaalivoiton ja 49 paikkaa, vasemmistopuolue pienen voiton ja 21 paikkaa.
- Hallitusneuvottelut päättyivät siihen, että sosiaalidemokraatit ja vihreät muodostivat vasemmistopuolueen tukeman vähemmistöhallituksen. Punavihreiksi kutsuttu ryhmä ei ole koskaan muodostanut pysyvää liittymää Allianssin tapaan.
Vuoden 2014 vaalien tulos
Lue lisää muualla verkossa:
Valmyndigheten (Vaaliviranomainen) -verkkosivut
SVT:n (Ruotsin yleisradio) vaalisivut
Ruotsin vaalit 2018 Vasen Kaista -verkkolehdessä:
Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)
Vasen Kaista vuoden 2018 vaaleista Euroopassa:
Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)
Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018) – Artikkeli sisältää Unkarin vaalitulokset.
Kokoomuslaiset voittoon Sloveniassa, myös vasemmisto lisäsi kannatustaan (4.6.2018)
Minne katosi Italian keskusta ja vasemmisto? (8.3.2018)
Berlusconi – viidennen kerran? Italian vaaliennakko (3.3.2018)
Euroopan puoluekatsauksia Vasen Kaista -verkkolehdessä:
Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018)
Euroopan vaalit 2017 ‒ demarit vilkuilevat Portugaliin (3.5.2018)
Euroopan vaalit 2017: Vihreiden alavire jatkui (10.4.2018)
Euroopan parlamenttivaalit 2017 – vasemmiston nousu jatkuu (3.4.2018)
Euroopan vaalit 2017: Kaikki äänet ja paikat laskettu (29.3.2018)
*