Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

23.1.2023 klo 06:00

Lauri Lindén: On poliitikkojen tehtävä palauttaa usko, että äänestämällä voi vaikuttaa

”Demokratia on kriisissä, jos ehdokkaat vaaleissa painottuvat samaan demografiseen ryhmään. Minun sukupolveni on vasta ottamassa varhaisia askeleita elämänpolulla, mutta millaiseksi tuo polku muodostuu, päätetään jo nyt. Elämme kriisien aikaa. Kriisit toisensa jälkeen ovat synkistäneet ihmisten tulevaisuudenkuvaa. Haluan olla tuomassa toivoa ja uskoa tulevaan”, vasemmiston listan nuorin kansanedustajaehdokas, yliopisto-opiskelija Lauri Lindén pohtii. (Kuva: Anna Weckström)

Kansanedustajaehdokas Lauri Lindén on lapsesta saakka ollut kiinnostunut politiikasta. Hän muistaa innostuneensa eduskuntatyöstä noin 6–7-vuotiaana, kun katseli mummonsa luona eduskunnan täysistuntoa televisiosta. 

– Lapsena muistan, että jostain syystä Jyrki Katainen teki vaikutuksen, mutta se nyt ei ehkä liittynyt suoranaisesti hänen ajamaansa politiikkaan. Myöhemmin Li Andersson ja Paavo Arhinmäki ovat olleet innoittajiani. Arabikevät oli minusta iso juttu ja seurasin tapahtumia tiiviisti uutisista. Olin silloin noin 9-vuotias, Lindén muistelee.

Vasemmistolaisuus on tullut Lindénin mukaan omista kiinnostusten kohteista. Mummoa lukuun ottamatta perheenjäsenet eivät ole olleet kovinkaan innostuneita politiikasta. Lindén mainitsee teini-iän kiinnostuksen kohteistaan historian ja ulkomaiden politiikan.  

Tällä hetkellä 21-vuotias Lindén vaikuttaa opiskelijapolitiikassa Tampereen ylioppilaskunnan edustajistossa. Hän on myös Pirkanmaan vasemmiston listan nuorin ehdokas. Alun perin Lindén on tullut monille tutuksi Twitter-palvelun kautta. Siellä hänet on tunnettu kärkkäänäkin yhteiskunnallisena keskustelijana. Twitteristä Jari Sarasvuo poimi Lindénin sekä kokoomusnuorten Mats Uotilan Uotila vs. Lindén -väittelyohjelmaan.

– Menin Twitteriin muutama vuosi sitten, viime eduskuntavaalien aikana. Yrityksenäni oli löytää poliittisia keskustelualustoja. Ihmiset lähelläni eivät olleet yhtä kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista, mutta netin ja somen kautta on löytynyt samalla tavalla ajattelevia enemmän. Uotila vs. Lindén -ohjelma tietysti toi aika paljon näkyvyyttä.

Helsingistä kotoisin oleva Lindén muutti Tampereelle viime syksynä opintojen perässä. Hän opiskelee yhteiskuntatieteitä Tampereen yliopistolla ja kokee politiikan itselleen luontevaksi toimintaympäristöksi, jossa haluaa tulevaisuudessa olla tiiviisti mukana vaikuttamassa.

Tiukempi veropohja ja järkeä talouspoliittiseen keskusteluun

– Keskustelu talouspolitiikasta on voimakkaan oikeistolaista. Tarvitaan enemmän vasemmistolaista talouspolitiikkaa, Lindén painottaa.

Lindén pitää erittäin tärkeänä asiana, että vasemmistolla on selvä talouspoliittinen linja, ettei leikkauksilla pidä heikentää tarpeellisten palveluiden tasoa. Hän korostaa, että vasemmistoliitto on tässä ainoa puolue, joka ei ole valmis joustamaan, sillä maltillisemmat vasemmistopuolueet ovat tarvittaessa leikkaamassa, joten ääni kannattaisi antaa nimenomaan vasemmistoliitolle – mitä vahvempi vasemmistoliitto, sitä parempi.

– Etenkin jos olemme menossa kohti taantumaa, ei ole järkevää tehdä leikkauksia tärkeistä palveluista. Niistä leikkaamalla vain syvennetään ongelmia. Mielestäni ei kuitenkaan ole oleellista puhua veroista, vaan veropohjan järkevyydestä. En näkisi, että kokonaisveroastetta tarvitsisi nostaa, mutta verotuksen aukkoihin pitäisi puuttua. Esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverohuojennus on täysin käsittämätöntä talouspolitiikkaa.

Lindén on turhautunut myös siihen, miten suurimmat oikeistopuolueet toistelevat, kuinka leikattavaa löytyy muualtakin kuin julkisista palveluista ja pienituloisilta, mutta käytännössä leikkaukset kohdistuvat aina juuri näihin. 

Optimismia kriisivaaleihin

Lindén listaa erilaisia ajankohtaisia haasteita, kuten ilmasto- ja energiakriisin sekä huonot taloussuhdanteet, sosiaali- ja terveysalan haasteet ja edelleen painavan koronapandemian. Vaikka kriisit synkentävät tulevaisuusnäkymiä, on Lindén itse kuitenkin optimistinen.

– Ei pidä vaipua epätoivoon, sillä meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Tarvitsemme kyllä kunnianhimoista politiikkaa ja toivoa. Nykyinen hallitus on kyllä tehnyt parannuksia ihmisten elämään, mutta ilmastopolitiikka on jäänyt jalkoihin. Ilmastokriisi on näistä kriiseistä se, joka ei mene pois. Siksi on tehtävä johdonmukaisesti kaikki mahdollinen.

Ilmastotoimien suhteen Lindénin mukaan on ensimmäinen askel otettu liian myöhään. Asetetut tavoitteet ovat hänen mielestään hyviä, mutta teot eivät kuitenkaan kohtaa. Hiilinielut ovat romahtaneet ja vaikka Euroopan unioni on tehnyt hyvää työtä, poliittiset riidat estävät asioiden viemisen eteenpäin.

– Olemme esimerkiksi hyväksyneet ilmastokriisin terminä, eli olemme myöntäneet ongelman. Emme kuitenkaan ole vielä päässeet niin pitkälle, että myöntäisimme, että nyt pitää oikeasti tehdä jotain tälle ongelmalle.

Lindén ymmärtää, miksi nuoret ilmastoaktivistit ovat turhautuneita jopa siihen pisteeseen, että usko politiikkaan on kärsinyt. Hän on itsekin tympääntynyt siihen, miten hitaasti asiat tapahtuvat. Huoli ilmastosta voi vaikuttaa myös nuorten äänestysaktiivisuuteen, mitä Lindén pitää uhkana demokratialle. Jos usko politiikan mahdollisuuksiin vaikuttaa katoaa, voi se kanavoitua passiivisuutena vaaliuurnilla. 

– On poliitikkojen tehtävä palauttaa usko, että äänestämällä voi vaikuttaa. Itse uskon parlamentaariseen demokratiaan. 

Lindén myöntää olevansa kokematon politiikassa, mutta ajattelee kokemattomuutensa olevan myös etu. Hänen mielestään salailun kulttuuri ja asioiden kiertely ovat päätöksenteossa ja pyrkii itse rikkomaan näitä tapoja.

– Olen suora ihminen. Minulla ei ole ollut edes mahdollisuutta opetella kiertelemään asioita puheissani. En ole myöskään mihinkään kaavoihin kangistunut tai politiikan perinteissä ryvettynyt.

Lauri Lindén

Lauri Lindén

Opiskelija

Ikä: 21

Asuinpaikka: Tampere

Vaaliteemat: Ilmasto, talous, koulutus

Verkkosivut

Some: Facebook, Twitter, Instagram

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *