Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

13.2.2023 klo 06:00

Aki Leppänen: Kaikkea ei voi yksityistää

Aki Leppänen seisomassa bussipysäkillä talvella.
Aki Leppänen on joukkoliikenteen aktiivinen käyttäjä ja kertookin, että joukkoliikenteen kehittäminen kiinnostaa häntä. Hänen harrastuksissaan taide ja kulttuuri ovat olennaisessa asemassa. Leppänen toivoo, että taiteen merkitys hyvinvoinnille ymmärrettäisiin paremmin. (Kuva: Anna Weckström)

Aki Leppänen on kansanedustajaehdokas, lähihoitaja ja pääluottamusmies Ylöjärveltä. Hän haluaa olla tekemässä päätöksiä, joilla turvataan reilu työelämä, elinvoimaiset julkiset palvelut sekä sosiaalisesti kestävä punavihreä siirtymä. 

– Vihreä siirtymä ei saa olla kurjistamisen väline. Ilmastonmuutos on totta ja vaatii toimia, mutta ei voi mennä niin, että hyvätuloisilla on varaa ostaa sähköauto ja pienituloinen joutuu omantunnontuskaan, koska hänellä ei ole mahdollisuutta samaan, Leppänen pohtii.

Leppäsen mielestä vihreää siirtymää voidaan edistää kestävällä tavalla esimerkiksi ohjaamalla yritystukia vihreämpään toimintaan. Teollisuudessa voidaan tehdä yhä enemmän vihreää investointia. Myös luopuminen suuripäästöisistä maakuntalennoista olisi Leppäsen mielestä askel oikeaan suuntaan. Hän pitää erittäin tärkeänä, että Suomi pääsisi kokonaan pois autoritääristen valtioiden fossiilisista polttoaineista.

– Vihreä siirtymä on pakollinen, sillä muuten olemme historian väärällä puolella. Tarvitaan kuitenkin siirtymäaikaa ja yrityksillä täytyy olla mahdollisuus tiputtaa päästöjään ja säilyttää työntekijöitä. 

Leppänen toimii Ylöjärvellä kaupunginvaltuutettuna. Hänellä on kauan ollut kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin. Työssään lähihoitajana ja pääluottamusmiehenä hän on vuosien varrella nähnyt myös monien poliittisten päätösten suoria vaikutuksia työhön ja ihmisten elämään. 

– Päätöksenteon pohjana pitäisi olla tieto. On tärkeää, että päättäjällä on kyky muuttaa mieltään paremman tiedon valossa. Minulle on käynyt joidenkin asioiden kohdalla näin. Se vaatii myös pokkaa, että myöntää olleensa väärässä. 

Voittoa tavoitteleville pääasia on voitto, ei laatu

Leppänen haluaa ehdottomasti malttia yksityistämiseen etenkin, kun kyse on tarpeellisista ja välttämättömistä palveluista. Hän muistaa Ylöjärvellä käydyn keskustelun, jossa pohdittiin, voitaisiinko jopa katuvalot yksityistää. Niin pitkälle voi yksityistämisvimma mennä. 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen huolestuttaa Leppästä, sillä hän on työssään nähnyt, kuinka voiton tavoittelu vaikuttaa palveluihin. Esimerkiksi vanhuspalveluiden yksityistämisellä on monessa tapauksessa ollut järkyttäviä seurauksia. 

– Voittoa tavoitteleville yrityksille pääasia on voitto, ei palveluiden laatu. Silloin tuotetaan vain se, mistä on sovittu. Kyllä yhteiskunnassa on monta paikkaa yritystoiminnalle muuallakin kuin tällä sektorilla, jossa palvelut ovat kriittisen tärkeitä ihmisten elämän kannalta.

Leppänen korostaa, että pitäisi pysähtyä miettimään, mitä varten palvelut oikein ovat. Tavoite voittojen maksimointiin takaa sen, että resurssi nipistetään minimiin ja hyvinvointi kärsii niin työntekijöillä kuin palvelun käyttäjilläkin. 

– Jos tämä meno jatkuu, niin pian meillä yksityistetään jo peruskouluakin. Monet puheissaan vastustavat yksityistämistä, mutta kuitenkin antavat sen sitten tapahtua. Julkista sektoria on heikennetty liikaa. Nyt sitä täytyy elvyttää.

Työolojen laittaminen kuntoon on monen tekijän summa

Hoitoalalla on Leppäsen mukaan suuri huoli tulevaisuuden tekijöistä. Alalla näkyy monet ongelmat, joiden ratkaisemiseen tarvitaan monipuolisia toimenpiteitä ja ennen kaikkea riittäviä resursseja. 

Työvoimapulan lisäksi hoitoalalla näkyvät koulutusleikkaukset. Leikkaaminen ammatillisesta koulutuksesta on jättänyt jälkensä osaamiseen ja sysännyt vastuuta koulutuksesta työpaikoille, mikä on lisännyt paineita ja kiirettä alalla. 

– Ei pidä unohtaa alan palkkauksen merkitystä. Todellisuudessa palkka on syy, miksi käymme töissä. Sillä maksetaan eläminen, ei kutsumuksella.

Lähes koko työuransa hoitoalalla tehnyt Leppänen on huomannut, miten paljon työ on muuttunut vuosien varrella. 

– Vastuu kasautuu pienemmälle porukalle ja työ on pakkotahtisempaa. Työpaikoilla on paljon enemmän vaihtuvuutta ja yhteisön toimivuus kärsii tästä. Kun on yhä enemmän sijaisia ja väki vaihtuu, joutuu yhä pienempi porukka kantamaan joistakin tehtävistä vastuun.

Leppänen ymmärtää kyllä hoitajia, jotka haluavat työskennellä esimerkiksi rekrytointifirmoilla, joissa palkkaus saattaa olla parempi ja työvuorot saa pitkälti itse päättää. Työvoimakriisi on hänen mukaansa monen tekijän summa, johon ei ole helppoja ratkaisuja.

– Työolojen tarkastelua pitäisi tehdä enemmän ja ottaa henkilökunta paremmin mukaan. Henkilöstölähtöinen johtaminen on tärkeä osa työyhteisön toimivuutta. Lisäksi esimerkiksi lähihoitajan työ on siirtynyt enemmän tietokoneelle. Työtehtäviä tulisi järjestää paljon järkevämmällä tavalla. 

Leppänen haluaa korostaa, että sosiaali- ja terveysalan työvoimakriisin ratkaiseminen on pakko tehdä. Resursseja on oltava riittävästi, jotta ongelmat saadaan korjattua.

– Sote-uudistusta ei voida enää peruuttaa, vaan hyvinvointialueet täytyy saada pyörimään. Ei ole varaa antaa tämän epäonnistua. 

Aki Leppänen

Aki Leppänen

Pääluottamusmies, lähihoitaja

Ikä: 38

Asuinpaikka: Ylöjärvi

Vaaliteemat: Julkiset palvelut, reilu työelämä, sosiaalisesti kestävä punavihreä siirtymä

Verkkosivut

Some: Instagram, Facebook, Twitter 

 

 

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *