Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

17.2.2023 klo 06:00

Liban Sheikh: Eriarvoisuus ei kuulu Suomeen

Liban Sheikh on tamperelainen kuntapoliitikko, joka haluaa nähdä inhimillisen hyvinvoinnin politiikan keskiössä. Vapaa-ajallaan Sheikh viihtyy kirjallisuuden ja valokuvauksen parissa. (Kuva: Pinja Nikki)

– Kaiken politiikan kuuluisi edistää hyvinvointia, tamperelainen kansanedustajaehdokas Liban Sheikh kiteyttää ajatuksiaan. Sheikh haluaa edistää reilua työelämää, yhdenvertaista yhteiskuntaa sekä hyvinvoivaa ympäristöä. Päätöksenteossa kokonaisuuksien hahmottaminen ja vaikutusten laajamittainen arviointi ovat hänen mielestään olennaisia taitoja, sillä kenenkään asema ei saisi heikentyä kohtuuttoman paljon poliittisten päätösten seurauksena.

Sheikh viimeistelee yhteiskuntatieteiden opintojaan Tampereen yliopistolla ja työskentelee alueasiamiehenä ammattiliitto Jytyllä. Hän vaikuttaa myös ensimmäisen kauden valtuutettuna Tampereen kaupunginvaltuustossa.

Pohjois-Savon Siilinjärveltä työväenluokkaisesta perheestä tuleva Sheikh muutti Tampereelle opintojen perässä, jolloin hän innostui lähtemään mukaan opiskelijapolitiikkaan. Opiskelijapolitiikasta hän sai kipinän lähteä vaikuttamaan myös kuntatasolla, ja viime kuntavaaleissa hän pääsi valtuustoon. Nyt Sheikh pyrkii eduskuntaan toista kertaa.

Yhteiskunnallinen aktiivisuus on ollut merkittävä osa Sheikhin elämää jo pitkään. Hän toimi Vasemmistonuorten puheenjohtajana vuosina 2020–2021 ja on toiminut aktiivisesti Antirasistisen foorumin sekä Pakolaisnuorten tuki ry:n hallituksissa. Tällä hetkellä Sheikh on Tampereen vasemmiston varapuheenjohtaja. Vasemmistoliitto on ollut hänelle omien arvojen kannalta luonteva ympäristö, sillä hän kokee, että puolueessa ajetaan tärkeitä asioita: ekologista politiikkaa ja eriarvoisuuden vähentämistä.

Sheikh on huolissaan eriarvoisuuden kasvusta, ja hänen mielestään syrjintään ja rasismiin tulisi puuttua tiukemmin. Hän näkee, että Suomen rikoslainsäädäntö kaipaisi päivitystä viharikoksien suhteen.

– Rasismiin ja vihapuheeseen täytyy pystyä puuttumaan.

Eduskuntaan Sheikh haluaisi viedä antirasistista osaamistaan ja ymmärrystään yhdenvertaisuuden edistämisen merkityksestä. Hän korostaa, että eriarvoisuus ei kuulu Suomeen.

– Kaikki politiikka, joka lisää tai ylläpitää eriarvoisuutta, on haitallista. Tarvitaan poliitikkoja, jotka aktiivisesti vastustavat syrjintää.

Sosiaalisesti oikeudenmukainen vihreä siirtymä

– Ympäristökriisi on tutkitusti suurin kriisi, joka uhkaa tulevaisuutta. Ilmastokatastrofi ja luontokato täytyy ottaa vakavasti. Tähän tarvitaan julkiselta vallalta aloitteellisuutta ja selkeitä askelmerkkejä, miten tulisi toimia, Sheikh painottaa.

Sheikh huomauttaa, että ilmastotoimet täytyy tehdä sosiaalisesti oikeudenmukaisella, reilulla tavalla. Hänen mielestään täytyy varmistaa, että ihmiset pärjäävät ratkaisujen edessä ja heille tarjotaan mahdollisuus kouluttautua uudestaan, mikäli on heitä uhkaa vihreästä siirtymästä johtuva työpaikan menetys.

Rakenteellinen reilua siirtymää tukeva politiikka tarkoittaisi Sheikhin mukaan esimerkiksi joukkoliikenteen kehittämistä edullisemmaksi ja saavutettavammaksi vaihtoehdoksi. Lisäksi ekologisen maatalouden, vähäpäästöisen energiatuotannon ja toimivan kiertotalouden tukeminen ovat tarpeellisia tekoja.

– Toivoa kestävästä tulevaisuudesta tarvitaan. Milleniaalit esimerkiksi ovat eläneet koko ikänsä jonkin kriisin varjossa ja nyt elämme multikriisin aikaa. Politiikan täytyy vastata ongelmiin lisäämällä tietoisuutta ympäristön kannalta kestävistä toimintatavoista ja tarjota toivoa valoisasta tulevaisuudesta.

Työelämärikollisuuteen puuttuminen on askel kohti reilumpaa työelämää

Työelämän epäkohtiin puuttuminen on korkealla Sheikhin tärkeysjärjestyksessä. Hän haluaa edistää ratkaisuja, jotka puuttuvat työelämärikollisuuteen ja työvoimakriisiin.

– Työvoimakriisi on seuraavan hallituskauden suurin haaste. Tarvitsemme lainsäädäntöä, jolla työmarkkinarikollisuuteen puututaan. Alipalkkaus tulee kriminalisoida ja ammattiliitoille täytyy myöntää joukkokanneoikeus työntekijöiden oikeuksien ajamiseksi.

Nykyinen lainsäädäntö ei Sheikhin mielestä suojaa työntekijöitä riittävän hyvin. Yksittäisen työntekijän ei esimerkiksi pitäisi joutua yksin kantamaan vastuuta oikeudellisista toimenpiteistä lakia rikkonutta työnantajaa kohtaan. Joukkokanneoikeuden myöntäminen ammattiliitoille suojaisi työntekijöitä.

– Myös harmaaseen talouteen täytyy pystyä paremmin puuttumaan sekä verovälttelyyn, Sheikh listaa.

Työvoimakriisin ratkaisu etenkin julkisella sektorilla on kiperä ongelma, joka tulevien päättäjien tulisi ottaa vakavasti. Hyvinvointia tukeva, reilu työvoimapolitiikka on osa ratkaisua, mutta Sheikhillä on mielessään luovempikin keino, jolla herätellä päättäjiä:

–  Olen sitä mieltä, että kansanedustajat ja päättäjät pitäisi laittaa joksikin aikaa julkisen terveydenhuollon piiriin. Ehkä sitten he ottaisivat sen ongelmat vakavissaan.

Liban Sheikh

Liban Sheikh

alueasiamies

Ikä: 33

Asuinpaikka: Tampere

Vaaliteemat: Reilu työelämä, ympäristö ja yhdenvertaisuus

Verkkosivut

Some: Instagram, Facebook, Twitter

 

 

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *