Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

10.2.2023 klo 06:00

Leena Saarela: Ei ole oikein, että hoitoalan ammattilaiset uupuvat

Leena Saarela seisomassa valtuustosalissa.
Ay-toiminta on aikoinaan motivoinut Leena Saarelan politiikkaan ja nykyään hänellä on useita luottamustehtäviä niin kunnallisella kuin maakunnallisella tasolla. Eduskuntaan Saarela haluaa ymmärrystä hyvinvoinnin vahvistamisen ja tasa-arvon lisäämisen merkityksestä. (Kuva: Anna Weckström)

Leena Saarela on kansanedustajaehdokas Sastamalasta. Hänet tunnetaan hoitajien puolestapuhujana ja ammattiyhdistysaktiivina. Sairaanhoitajana Acutassa työskentelevä Saarela tietää, mistä puhuu, kun kertoo hoitoalan ongelmista. Hän haluaa viedä eduskuntaan ymmärrystään hoitoalan ahdingosta, julkisten palveluiden, tasa-arvon lisäämisen ja inhimillisen toimeentulon merkityksestä.

Saarela toimii valtuutettuna Sastamalan kaupunginvaltuustossa, Tehyn valtuustossa sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on lisäksi kaupunginhallituksen jäsen Sastamalassa. Politiikka ja vaikuttaminen ovat tulleet tutuiksi hänelle jo hyvin nuoresta iästä saakka, sillä Saarelan vanhemmat olivat molemmat aktiivisesti mukana kuntapolitiikassa. Halu vaikuttaa yhteisiin asioihin on vuosien myötä vahvistunut.

– On paljon tehtävää tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan vuoksi. Työssäni kuulen päivittäin ihmisten ongelmista. Moni miettii, ostaako ruokaa vai lääkkeitä. Elinkustannusten nousu vaikuttaa ihmisiin merkittävästi.

Saarela korostaa, että jokaisella ihmisellä on oikeus hoitoon. Pienituloisten tilanne huolettaa häntä ja hän tietää, että monet painivat laskujen kanssa. Rajulle leikkauspolitiikalle Saarela ei anna siunausta, sillä hänen mielestään eläkkeet ja muut tuet ovat jo nykyisellään monille liian pieniä. Hänen mielestään sosiaaliturvaa, eläkkeitä, opintotukea ja omaishoidon tukea olisi syytä pikemminkin korottaa.

– Oikeiston leikkausesitykset kylmäävät sydäntä. Miten ihmisten käy, jos leikataan sellaisesta, mistä ei ole varaa leikata? Peruspalveluista, perusturvasta ja hyvinvoinnista ei löydy leikattavaa. Olen sitä mieltä, että yhteiset varat tulisi käyttää hyvinvointiin, ei hyvätuloisten verokevennyksiin.

Eettinen stressi kalvaa hoitajia

– Kiivastahtinen, henkisesti ja fyysisesti raskas työskentely ja jatkuva tunne siitä, ettei pysty tekemään työtään hyvin, heikentää entisestään työssä jaksamista ja lisää eettistä kuormaa. Eettiset ja moraaliset kysymykset ovat esillä jokaisessa työvuorossa. Viikoittain joutuu toimimaan omien arvojensa vastaisesti, Saarela kuvailee hoitajien kokemaa eettistä stressiä.

Eettinen stressi on hoitoalaa piinaava ilmiö, joka juontuu siitä, ettei hoitoalan ammattilaisilla ole riittävästi aikaa työlleen. Resurssin lisääminen helpottaisi tilannetta, mutta alan veto- ja pitovoima ovat heikoissa kantimissa.

– Kun lähtee töistä kotiin siinä tiedossa, että on joutunut eettisesti joustamaan ja jopa ummistamaan silmänsä siltä, että ei ole yltänyt potilaan arvokkaaseen kohtaamiseen tai antamaan riittävän hyvää ja laadukasta hoitoa, voi tämä johtaa lopulta työstressiin, uupumiseen ja hoitajan sairastumiseen.

Niin työoloja kuin palkkaustakin tulisi hoitoalalla parantaa Saarelan mukaan. Hän kertoo hoitajan työnkuvan muuttuneen paljon vuosien varrella. Kun ennen oli aikaa potilaille, kuluu nykyään yhä enemmän ja enemmän työpäivästä tietokoneella. Monia työtehtäviä voitaisiin Saarelan mielestä siirtää hoitajilta pois, jotta aikaa potilaille ja heidän läheisilleen olisi enemmän.

– Palkkauksen tulisi myös vastata alan vaativuutta ja koulutusta. Nämä eivät nyt kohtaa. On myös tärkeää, että henkilöstö kokisi voivansa vaikuttaa työhönsä, esimerkiksi työvuorosuunnittelussa.

Saarelan mielestä myös hoitajan työssä täytyisi olla palauttavia hetkiä. Moni hoitaja ei aina ehdi edes pitää ruoka- tai kahvitaukoja, mikä lisää kuormitusta.

Unelmayhteiskunnassa ihmisillä töitä, asunto ja terveyttä

Saarela painottaa, kuinka tärkeää on saada sosiaali- ja terveysalan kriisi hoidettua seuraavien vuosien aikana. Hän haluaa turvata hyvinvointialueille riittävän rahoituksen ja verotusoikeuden. Myös riittävä perusturva on erittäin akuutti asia, sillä ihmiset kamppailevat elinkustannusten nousun kanssa tälläkin hetkellä.

– Työssäni olen huomannut, että huoli tulevaisuudesta ja selviytymisestä on alkanut näkyä enemmän ihmisissä. Ennen tultiin vastaanotolle puhumaan tietystä vaivasta, mutta nykyään muut huolet ovat enemmän esillä. Myös yksinäisyys on lisääntynyt. Moni vanhus joutuu pärjäämään yksin kotonaan, mikä näkyy päivystyksessä.

Uransa alkuaikoina Saarela työskenteli vanhustenhuollossa. Silloin hän muistaa, että hoitajilla oli aikaa ulkoilla vanhusten kanssa ja lukea heille lehtiä, jopa laulaa. Tilanne on muuttunut paljon niistä ajoista.

Eriarvoisuuden kasvu on Saarelan mukaan merkittävä, ajankohtainen ongelma. Eriarvoisuus näkyy myös terveydenhuollon kahtiajaossa: toisilla on varaa yksityiseen hoitoon, toiset turvautuvat ruuhkautuneisiin julkisiin palveluihin.

– Tuloerot ovat kasvaneet. Joillakin on suuria eläkkeitä, kun moni yrittää pärjätä minimillä. Yhteiskunnassa tasa-arvoa täytyy lisätä. Ihanneyhteiskunnassa ihmisillä olisi hyvä olla – töitä, asunto ja terveyttä.

Leena Saarela

Leena Saarela

Sairaanhoitaja

Ikä: 58

Asuinpaikka: Sastamala

Vaaliteemat: Ihmisten hyvinvoinnin turvaaminen ja vahvistaminen, toimeentulon lisääminen, tasa-arvon lisääminen ja eriarvoisuuden vähentäminen ovat minulle tärkeitä asioita. Haluan, että kaikilla on yhdenvertainen oikeus julkisesti tuotettuihin palveluihin, koulutukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon, työhön, turvaan ja riittävään toimeentuloon.

Some: Facebook, Twitter

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Kommentteja: 2

  1. Erittäin hyvät teemat. Kaikki se mitä ihmisen hyvinvointiin tarvitaan oli tuossa. Taidanpa äänestää sinua, onnea ja paljon ääniä!

    1. Kiitos paljon. Toivotaan hyvää vaalitulosta, jotta näihin teemoihin päästään oikeasti vaikuttamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *