Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

7.2.2023 klo 06:00

Mari Lind: Laadukas ja inhimillinen hoiva koko elämänkaaren ajan

Mari Lind asuu puolisonsa sekä Rambo- ja Velho-kissojensa kanssa Orivedellä lapsuutensa maisemissa. Lind haluaa olla edistämässä inhimillistä yhteiskuntaa, jossa jokaisen oikeus hoivaan toteutuisi kaikissa elämän vaiheissa. (Kuva: Anna Weckström)

– Ihmisellä on oikeus kohtaamiseen ja kohdatuksi tulemiseen oli sitten kyse varhaiskasvatuksesta, synnytyksestä tai vanhusten palveluista. Ne, jotka ovat tämän maan rakentaneet, ansaitsevat kunnioituksen, orivesiläinen kansanedustajaehdokas Mari Lind painottaa.

Lind työskentelee vuoropäiväkodissa varhaiskasvatuksen lastenhoitajana. Hän on ollut alalla koko uransa ajan ja toimii myös Oriveden kaupungin Tehyn pääluottamusmiehenä. Kuntapolitiikassa Lind on toisen kauden kaupunginvaltuutettu, valtuustoryhmänsä puheenjohtaja, teknisen lautakunnan jäsen sekä Oriveden vasemmiston varapuheenjohtaja. Nyt Lind pyrkii eduskuntaan, jotta pystyisi vaikuttamaan asioihin eri tasolta.

–  Päätöksenteossa täytyy säilyttää inhimillisyys. Ajattelen kauhulla, mitä kävisi, jos nyt lähdettäisiin 90-luvun laman leikkauspolitiikkaan. Pienituloiset joutuisivat todella ahtaalle.

Lind haluaisi, että talouskeskustelussa huomio kiinnittyisi enemmän siihen, miten käy, jos ihmisiä ei hoideta. Hän haluaa olla tekemässä politiikkaa, joka varmistaa sen, että ihminen kohdataan ja hoidetaan koko tämän elämänkaaren ajan. Laadukas hoiva on hänen mukaansa pitkälti resurssikysymys ja sen vuoksi resurssin lisäämistä on edistettävä poliittisella päätöksenteolla.

Yksi vähän hyödynnetty keino lisätä resurssia on Lindin mielestä oppisopimuskoulutus, jota ei hyödynnetä riittävästi. Kunnille tulisi osoittaa tukea oppisopimuskoulutuksen laajempaa hyödyntämistä varten.

– Oppisopimuskoulutus hyödyntäisi kuntia ja myös erilaisia oppijoita. Sitä täytyisi markkinoida enemmän ja tehdä houkuttelevaksi ja näkyväksi vaihtoehdoksi. Nuoria pitäisi tukea enemmän työelämään siirtymisessä.

Parempi palkka lisäisi monien alojen vetovoimaa

On Lindin mukaan iso ongelma, että monilla aloilla palkalla ei tule toimeen erityisesti nyt, kun energian ja ruuan hinta on noussut. Hän on huolissaan, miten hintojen nousu vaikuttaa esimerkiksi pienyrittäjiin. Pienyrittäjäperheessä kasvaneena hän tietää, miten raskasta arki monelle yrittäjälle on.

– Kun hintatasot ovat korkealla, monet palvelut jäävät etenkin pienituloisilla käyttämättä. Tämä tietysti vaikuttaa myös yrittäjiin, sillä monilla on vähemmän asiakkaita. Kun palveluita ei käytetä, etenkin pienyrittäjille voi käydä huonosti.

Lind kiteyttää, että palkalla pitäisi pärjätä. Matalapalkka-aloilla olevien eläkkeet herättävät myös Lindissä suurta huolta. Hän pitää epäkohtana, kuinka naisvaltaisilla aloilla palkat ovat jääneet hyvin matalalle.

– Naisten työntekoa pidetään kai jonkinlaisena puuhasteluna, mutta en usko, että kukaan käy oikeasti huvikseen töissä. Palkkoja ei voi hilata suoraan ylös, mutta tasainen palkkaohjelma täytyisi olla. Kunnon palkka varmistaisi myös, että olisi helpompi saada osaavaa työvoimaa. 

Kunnon palkka on myös asia, jonka Lind nostaa esiin puhuttaessa omaishoitajista. Hän näkee omaishoitajien tilanteessa paljon parannettavaa niin työoloissa kuin palkkioissa.

Omaishoitajien tuet yhtenäistettiin, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Osalle tämä tarkoitti palkkion nousua, joillekin taas laskua. Lindin mielestä omaishoitajan tulisi pystyä elämään palkkiollaan yhtä lailla kuin muussakin työssä käyvän pitäisi. Hän huomauttaa, että omaishoito on yhteiskunnalle halvin hoitomuoto, minkä vuoksi omaishoitajien aseman parantaminen olisi myös taloudellisesti kannattavaa.

– Tunnen monia omaishoitajia henkilökohtaisesti ja tiedän, että on ongelmallista, ettei omaishoitaja pysty esimerkiksi pitämään vapaata helposti. Vapaapäivistä joutuu peräti maksamaan. Myöskään alueellinen yhdenvertaisuus ei toteudu, sillä syrjäseuduilta on paljon hankalampi järjestää sijaishoitopaikkaa. 

Ihmisten asiat edellä

Lind on kunnallispolitiikassa saanut huomata, että ihmiset lähestyvät häntä matalalla kynnyksellä monenlaisten huolien ja havaintojen kanssa. Hän pitää lähestymistä positiivisena asiana ja haluaa olla luottamuksen arvoinen. Lindille tarve vaikuttaa onkin tullut juuri muiden ihmisten innoituksesta – hän haluaa viedä asioita eteenpäin.

Niin ammattiyhdistystoiminnassa kuin kunnallispolitiikassakin Lind on oppinut kuulemaan muita ja ymmärtämään eri näkökulmia. Hän ei pidä rajuja vastakkainasetteluja rakentavina, vaan haluaa ennemmin tarkastella asioita eri kannoilta. 

Lind on nähnyt, miten päätökset vaikuttavat ihmisten arkeen. Työssään hän on lähellä perheitä ja kuulee monenlaisista elämäntilanteista ja arjen muutoksista.

– Elämä on nykyisin hektisempää ja työelämä monella alalla vaativampaa. Ruuan ja energian hinnat myös vaikuttavat nyt paljon perheiden elämään. Päättäjän olisi mielestäni syytä ymmärtää, millaista tavallinen työ ja arki on. 

Lind korostaa ajavansa tavallisia perusasioita, kuten leipää, lämpöä ja hoivaa. Niihin jokaisella tulisi olla oikeus.

 

Mari Lind

Mari Lind

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja

Ikä: 53

Asuinpaikka: Orivesi

Vaaliteemat: 1) Palkalla tultava toimeen & pystyttävä elämään 2) Omaishoitajien työpanos ja palkkaus 3) Kaikilla oltava oikeus laadukkaaseen ja inhimilliseen hoivaan 4) Nuorten työllistyminen & oppisopimuskoulutuspaikat

Some: Facebook, Twitter 

 

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *