Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

15.2.2023 klo 06:00

Sohvi Sirkesalo: Investointi kulttuuriin on hyvinvointiteko

Tamperelainen Sohvi Sirkesalo uskoo, että kulttuurilla on suuri merkitys ihmisten hyvinvointiin. Hän iloitsee siitä, että Pirkanmaalle on tekeillä kulttuurihyvinvointisuunnitelma. (Kuva: Anna Weckström)

Kansanedustajaehdokas Sohvi Sirkesalo on viihtynyt kulttuurin parissa niin opinnoissaan, työssään kuin vapaa-ajallaan. Hän näkee kulttuurin hyvinvoinnin lähteenä, johon satsaaminen on viisautta ja hän haluaisi, että päätöksenteossa kulttuuri nähtäisiin tärkeänä yhteiskunnan osa-alueena.

– Kulttuurin ja taiteen tekemisen ja kokemisen on oltava mahdollista jokaiselle iästä, asuinpaikasta tai taloudellisesta tilanteesta riippumatta, Sirkesalo kertoo.

Sirkesalo on työskennellyt mediapuolella Tampereen ammattikorkeakoulussa jo 25 vuotta, jonne hän meni toimittuaan neljä vuotta Lahden Muotoiluinstituutin multimediaosaston vetäjänä. Hän vaikuttaa muun muassa Sara Hildénin taidemuseon johtokunnassa sekä Hannu Salama -seurassa ja Kulttuuriyhdistys Kaupungin valojen hallituksessa.

Alun perin Valkeakoskelta kotoisin oleva Sirkesalo on ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista muutoksista ja tasa-arvon edistämisestä nuoresta iästä asti. Kiinnostus politiikkaan on lähtöisin työläistaustaisesta perheestä ja ympäristöliikkeistä.

– Kulutukseen yllyttäminen huolestuttaa. Olen kuitenkin iloinen hyvästä kehityksestä, kuten kauppojen päätöksistä lisätä kasvipohjaista ruokaa valikoimissaan ja vähentää lihatuotteita. Ruuan hinnalla on kuitenkin myös iso merkitys. Ei kaikilla ole varaa kuin halvimpaan vaihtoehtoon, siksi halvimman pitäisi olla myös vastuullisin.

Sirkesalo uskoo, että rakenteellisilla muutoksilla voidaan myös ohjata kuluttajia kestävämpiin elintapoihin. Hän kannattaa myös joukkoliikenteen kehittämistä ja ruuhkamaksuja, jotta yksityisautoilua saataisiin vähennettyä. Sirkesalo on sitä mieltä, että politiikassa puhe kääntyy liian nopeasti kriisipuheeksi talouskasvusta ja uhkatekijöistä, ja tällaisen puheen vastapainoksi tarvitaan puhetta mahdollisuuksista ja yhteistyön voimasta.

– Olen edelleen idealisti ja optimisti. Uskon valoisampaan tulevaisuuteen. Tarinoilla on valtava vaikutus meihin, siksi meidän pitäisi kertoa enemmän utopioista eikä vain dystopioista.

Kulttuuriala näkyviin ja kuuluviin

– Kulttuurialan ammattilaisten mahdollisuuksia työttömyysturvaan täytyisi parantaa ja tuoda julkiseen keskusteluun vahvemmin kulttuurin ja yhteisöllisyyden tekemisen yhteyttä hyvinvoinnille.

Sirkesalo haluaa edistää luovien alojen ammattilaisten tilannetta. Alan kokema ahdinko sai paljon julkisuutta korona-aikaan, kun kulttuuritapahtumia peruttiin kuukausi toisensa jälkeen. Paljon riittäisi kuitenkin tekemistä, että asiat saataisiin paremmalle mallille.

– Korona-aika paljasti, että politiikan kentällä on vajausta kulttuuri- ja taidealojen ymmärryksessä. Kulttuuri on ymmärrettävä laajasti ja sen merkitys kaikkialla yhteiskunnassamme on tunnistettava ja tunnustettava, sen puolesta on pidettävä ääntä.

Sirkesalon mukaan korona-aika kirkasti kulttuurin yhteisöllistä luonnetta: kulttuuri tuo ihmisiä yhteen. Yhteisöllisyyden mahdollistaminen on Sirkesalon mielestä tärkeä yhteiskunnan tehtävä.

– Kulttuurihyvinvointi on vasta vähän aikaa sitten noussut pintaan. Taide, kulttuuri ja yhdessä tekeminen ovat hyvinvoinnille tärkeitä asioita, vaikka niiden todentaminen mittauksilla onkin hankalaa. Kulttuuri tuo merkityksellisyyttä ihmisille.

Saavutettavuus nousee myös esiin keskustelussa kulttuurista. Sirkesalo harmittelee, että esimerkiksi teatteri- ja konserttiliput ovat niin kalliita, ja lippuhinnat tekevät kulttuurista vähemmän saavutettavaa monille. Tähän hän toivoisi muutosta.

Kansainvälistä työllistymistä helpotettava

– Kansainvälisten asioiden koordinaattorina näen paljon sitä, että Suomeen opiskelemaan tulevat lahjakkaat nuoret valmistuvat ja haluaisivat jäädä tänne töihin, mutta maahanmuuttopolitiikan kankeuden takia se ei olekaan mahdollista.

Suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa Sirkesalon mukaan ulkomailla, mutta työllistymistä tulisi helpottaa. Kansainvälinen rekrytointi on yhä useammalla alalla nostanut profiiliaan työvoimapulan takia, mutta maahanmuuttopolitiikka kasvattaa kynnystä jäädä Suomeen töihin.

Sirkesalo on havainnut uransa aikana kansainvälisyyden lisääntymisen. Hän on myös huomannut, että taiteen ja käsitöiden tekemisen mahdollistaminen on auttanut monia kotoutumaan paremmin. Esimerkiksi perinteiden tai harrastuksen jatkaminen uudessa kotimaassa on merkityksellistä kokemukselle yhteenkuuluvuudesta ja sopeutumisesta.

Sirkesalo tietää, että suomalaisella koulutuksella on edelleen hyvä maine maailmalla, mutta maine vaatii sen, että koulutuksesta huolehtimista ei unohdeta.

– Koulutus on yhteiskuntamme peruspilareita. Siitä ei saa leikata yhtään, vaan siihen täytyy satsata.

Sirkesalo harmittelee taito- ja taideaineiden määrän vähentymistä opetuksessa. Hän näkee leikkauksissa yhteyden nuorten lisääntyneeseen pahoinvointiin.

– Taito- ja taideaineiden määrän vähentäminen sekä esimerkiksi äidinkielen opetuksen vähentäminen näkyvät kyllä monella tavalla. Uskon, että ne heijastuvat paljon nuorison pahoinvointiin.

Sohvi Sirkesalo

Sohvi Sirkesalo

Lehtori, kansainvälisten asioiden koordinaattori

Ikä: 61

Asuinpaikka: Tampere

Vaaliteemat:

1) Kulttuurin ja taiteen tekemisen ja kokemisen on oltava mahdollista jokaiselle iästä, asuinpaikasta tai taloudellisesta tilanteesta riippumatta.
2) Päiväkodeissa, esikouluissa, kouluissa ja oppilaitoksissa on oltava reilu meininki! Jokainen lapsi ja nuori tulee kuulluksi, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisten osaamista kunnioitetaan heitä koskevassa päätöksenteossa.  3) Reilu kuluttaminen kunnioittaa ympäristöä! Päätöksenteossa valintoja ohjaa ympäristötietoinen, tutkimustietoon perustuva kestävä ajattelu. Ympäristöpolitiikassa on aika tehdä reilu siirtymä.

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Kommentteja: 1

  1. Hyvä Sohvi! Juuri näin! Kulttuuri ja sivistys ovat kansakunnan kivijalka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *