Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

8.2.2023 klo 06:00

Aapo Niemi: Reilun työelämän tulevaisuus täytyy turvata

Aapo Niemi pyrkii eduskuntaan vahvistaakseen työelämäoikeuksia ja julkisia palveluita. Hän on tamperelainen perheenisä, joka työskentelee Sahalahden Saarioisilla ja toimii pääluottamusmiehenä. Vapaa-ajallaan Niemi harrastaa urheilua ja opettelee soittamaan kitaraa ja pianoa tyttärensä kanssa. (Kuva: Anna Weckström)

Aapo Niemi on tamperelainen kansanedustajaehdokas, joka tunnetaan aktiivisuudestaan ammattiyhdistystoiminnassa. Hänellä on runsaasti tietoa siitä, millaisia parannuksia suomalainen työelämä kaipaa sekä näkemystä julkisten palveluiden tilanteesta, lapsiperhearjesta ja mielenterveyspalveluista. Paljon löytyy Niemen näkökulmasta parannettavaa mutta paljon on myös hyvää, mitä tulisi vaalia ja kehittää.

– Nämä vaalit ovat monella tapaa työehtovaalit. Muistan, kuinka Sipilän hallitus teki perusteetonta työntekijöihin kohdistuvaa kurjistamispolitiikkaa. Nytkin Kaupan liitto ajaa sunnuntailisien poistamista, vaikka esimerkiksi Kesko tekee ennätystuloksia. Markkinatalous ei koskaan tunnu pätevän työntekijöihin. 

Niemi on huolissaan työelämän tulevaisuudesta. Hän korostaa, että nytkin Suomi on verrokkimaihin nähden hyvin kankea työaikojen suhteen nimenomaan työntekijöiden näkökulmasta. Joustoa ei juurikaan ole. Lisäksi lakko-oikeuden rajaaminen voi uhata monia aloja, mitä Niemi pitää erittäin hälyttävänä.

– On ollut selvästi havaittavissa, ettei johtoporras arvosta tiettyjä työtehtäviä. Suorittavaa työtä vähätellään, kuten lausunto vanhustenhoidosta kahvinjuontina ja keskusteluna paljastaa, Niemi toteaa viitateen yksityisen työnantajajärjestö Hali ry:n erään johtajan taannoiseen julkiseen lausuntoon.

Niemi kaipaa rehellisyyttä työvoimapuheeseen sekä johtamisen ongelmien tunnistamista työelämässä. Huono johtaminen johtaa hyvin moniin ongelmiin työpaikalla eikä ilmiöön puututa nykyisellään riittävästi. Valvontaa tarvittaisiin enemmän, jotta isoimmat rikkeet havaittaisiin ajoissa, mutta pelkkä valvonta ei yksinään riitä, sillä tärkeää olisi, että ammattiyhdistykset voisivat puuttua epäkohtiin tiukemmilla keinoilla. Sitä varten ammattiyhdistysliikkeille tarvittaisiin joukkokanneoikeus, alipalkkaus tulisi kriminalisoida ja irtisanomissuojaa parantaa.

Lapsiperheiden hyvinvointiin ja koulutukseen tarvitaan resursseja 

Julkisten palveluiden tilanne on Niemen mukaan huono. Edellisten hallitusten leikkauspolitiikka julkisista palveluista on johtanut muun muassa eriarvoistumiseen ja oppimistulosten heikentymiseen. Niemi haluaisi lisätä resursseja neuvoloista korkeakouluihin. 

– Lapsiperheitä voitaisiin tukea enemmän esimerkiksi kehittämällä neuvolapalveluita. Vanhemmatkin tarvitsisivat tukea. Varhaiskasvatuksen tilanne on myös huolestuttava ja siihen täytyy suunnata resursseja, jotta asia saadaan kuntoon. Minä maksan mielelläni veroja, jotta tiedän, että lapset voivat hyvin ja saavat tarvittavaa tukea kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. 

Opiskelijoiden ahdinko on myös asia, johon Niemi haluaa kiinnittää huomiota. Hän itse viimeistelee tällä hetkellä työyhteisökehittäjän yhteisöpedagogin opintoja ja on huomannut, miten vaikeaa monella opiskelijalla on. 

– Opintolainan korot ovat nousussa, eikä opintolaina ole mitään ilmaista rahaa, kuten joskus on ilmaistu. Erityisesti tässä tilanteessa on täysin vastuutonta puhua korkeakoulumaksuista. Monet alat ovat nykyään sellaisia, että korkeakoulutetuillekin on parhaimmillaankin luvassa epäsäännöllisiä tuloja. 

Niemi nostaa esiin, että korkeakoulutettujen määrä ei ole Suomessa kasvussa, toisin kuin monissa verrokkimaissa. Lainapainotteisuus vaikeuttaa jo nykyisellään opinnoista selviytymistä ja opintojen maksullisuus heikentäisi suomalaisten koulutustasoa ja vähentäisi entisestään pienituloisten perheiden lasten opiskelumahdollisuuksia. 

Miesten mielenterveysongelmat jäävät helposti piiloon

– Miten olemme ajautuneet yhteiskuntaan, jossa ei voida hyvin? Työelämässä voidaan huonosti, mielenterveyspalvelut ovat todella ruuhkautuneita ja yhteiskunnan suorituskeskeisyys vaikuttaa negatiivisesti lapsiin ja nuoriin. Meillä julkiset palvelut ovat huonoissa kantimissa. Turvaverkko on silputtu niin väljäksi, että moni tippuu sen läpi.

Mielenterveyskriisi on ratkaistava Niemen mukaan tarkastelemalla siihen johtaneita syitä. Hän puhuu yhteiskunnan asettamista paineista, jotka sisäistetään jo viimeistään lukiossa. On Niemen mielestä ongelmallista, että lukiolaisille asetetaan kovia vaatimuksia tietää tulevaisuuden valinnoistaan niin varhaisessa vaiheessa. Yhteiskunta ei anna enää tilaa erehdyksille.

Miesten kohdalla mielenterveyskeskustelu vaatisi Niemen mukaan paljon muutosta. Hänen mielestään mieskuvaa tulisi ravistella ja kannustaa miehiä puhumaan ongelmistaan.

– Miesten mielenterveysongelmat jäävät piiloon helposti ja mieskuva on hyvin kapea. Täytyisi kyetä näkemään, että on monta tapaa olla mies. Myös miehet itkevät ja puhuvat tunteistaan, ja se on täysin hyväksyttävää. Kuten sekin, jos haluaa kirota yksin kannonjuuressa ja korjata autoja.

Aapo Niemi

Aapo Niemi

Pääluottamusmies, elintarviketyöntekijä

Ikä: 41

Asuinpaikka: Tampere

Vaaliteemat: Työelämäkysymykset, etenkin työntekijöiden asema ja oikeudet, lakko-oikeuden ja irtisanomissuojan puolustaminen, lapsiperheiden asiat, julkisen sektorin tukeminen, koulutus ja mielenterveys

Some: Instagram, Facebook, Twitter

 

 

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *