Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

2.2.2023 klo 06:00

Satu Kosola: Yhteiskunnan turvaverkkojen täytyy kantaa

Satu Kosola hymyilee ulkona lumisateessa.
Satu Kosolalla on itsellään tausta lastensuojelussa, mutta hän on tehnyt töitä myös esimerkiksi ravintola-alalla monta vuotta. Nykyinen työ Ohjaamossa on tuntunut omimmalta tähänastisella työuralla. Pysyvä elementti elämässä on Kosolalle ollut urheiluseuratoiminta. Siinä tärkeintä on ollut mahdollistaa vähävaraisille lapsille ja nuorille liikuntaharrastus. (Kuva: Anna Weckström)

Lempääläläinen kansanedustajaehdokas Satu Kosola on ehdolla erityisesti nuorison hyvinvoinnin ja inhimillisen, kestävän tulevaisuuden puolesta. Tampereella matalan kynnyksen palveluita tarjoavassa Ohjaamossa työskentelevä Kosola on hyvin perillä nuorten arjen haasteista ja huolista. Ammatiltaan hän on laillistettu sosionomi.

– Minulta kysytään useasti, miksi nuorten pahoinvointi ja ahdistuneisuus on lisääntynyt. Uskon, että osaltaan tähän vaikuttaa se, että nuoret kokevat yhteiskunnan heille asettamat paineet koviksi. Moni kokee, että he eivät jaksa tai halua osallistua edelleenkin hyvin työ- ja suorituskeskeiseen elämäntapaan, Kosola kertoo.

Työssä nuorten kanssa näkyvät kaikenlaiset yhteiskunnalliset ongelmat ja haasteet. Tampereella asunnottomuus on Kosolan mukaan hälyttävän yleistä. Opiskelijoilla opintolainapainotteinen opiskelu aiheuttaa velkaantumista, Kelan virkakielisiä päätöksiä on vaikea ymmärtää ja koulu uuvuttaa entistä enemmän. Lisäksi päihteet ja hoitoon pääsyn vaikeus päihdehäiriön takia ovat valitettavan monelle arkea. Kosola näkee, että perustulo auttaisi moneen ongelmaan. Hän haluaisi enemmän tukea nuorille ja laajempia matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita.

Opettajat tarvitsevat tuekseen riittävästi ohjaajia ja kouluissa on myös oltava terveydenhoitajia, koulukuraattoreita, psykologeja ja muuta henkilöstöä, jotka osaltaan vastaavat lastemme ja nuortemme kokonaishyvinvoinnista. Nuorten mielenterveyden tukeminen vaatii etenkin parempia matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviä palveluita.

Nuorten asioiden lisäksi Kosolan sydäntä lähellä on vanhusten elämänlaadun parantaminen. Hän haluaisi tehdä politiikkaa, joka edistää ihmisarvoisia palveluita sekä tukee aktiivista vanhuutta. 

– Ylipäätään minusta on tärkeää, että ihmiset saisivat toteuttaa itseään missä tahansa elämänvaiheessa nyt sattuvat olemaan. Yhteiskunnan pitäisi kyetä myös tukemaan tätä, Kosola pohtii.

Vahvuus ihmisten kohtaamisessa

Kosolan työ on pääosin kohtaamista ja kuuntelemista. Palveluneuvojana hän on ensimmäinen ihminen, jonka nuori Ohjaamoon tullessaan kohtaa. Hän kokee arvokkaana sen, että saa tehdä työtä, jossa saa käyttää omia vahvuuksiaan ja tehdä omien arvojensa mukaista, merkityksellistä työtä.

– Olen mielestäni nopea huomaamaan, mistä on kyse. En arvota ihmisiä heidän taustansa tai elämäntilanteensa takia, vaan ajattelen, että jokaisen ihmisarvo on sama. Tykkään vaihtaa ajatuksia ja koen, että opin eniten juuri juttelemalla ihmisten kanssa. 

Politiikassa Kosola on kokenut ihmisten kohtaamisen tärkeäksi työkaluksi. Kuuntelemalla toisia saa ymmärrystä asioihin ja Kosola kertoo, että esimerkiksi vaaliteltoilla hän on saanut tietoonsa tärkeitä ja koskettaviakin kokemuksia. 

Kosola on ollut pitkään politiikassa mukana ja hän tulee vasemmistolaisesta perheestä. Hän on Lempäälän kaupunginvaltuuston jäsen ja vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja. Lisäksi Kosola on aluevaltuustossa varavaltuutettuna ja Tradekan edustajiston jäsen.

Suurin turvallisuusriski on eriarvoisuuden kasvu

Kosola korostaa hyvinvointivaltion tukemisen tärkeyttä. Hänen mielestään peruspalveluista leikkaaminen on suuri uhka yhteiskunnalle. 

– Yhteiskunnan tehtävä on varmistaa ja huolehtia, että turvaverkot kantavat. Kuka tahansa voi tarvita apua jossain elämän vaiheessa ja turvaverkkojen on oltava riittävän kattavat.  Sosiaaliturvaa on kehitettävä yksilön kannalta selkeämmäksi ja kunnioittavammaksi. Tarvitaan lisää osallisuutta, itsemääräämisoikeutta ja oikea-aikaisia palveluita. 

Mikäli peruspalvelut ajetaan alas, eriarvoisuus kasvaa, mikä huolestuttaa Kosolaa paljon. Hänen mielestään on tärkeää, että jokainen pärjää. Tämä on myös yhteiskuntarauhaa säilyttävä asia, josta hyötyy jokainen yhteiskunnan jäsen. Eriarvoisuuden kasvun Kosola näkee myös suurena riskinä turvallisuudelle.

– Kun eriarvoisuus kasvaa voimakkaasti, silloin juuri rikkaat tarvitsevat aitoja ympärilleen. Minua ajaa vahva oikeudenmukaisuuden taju. Haluan omalta osaltani edistää politiikkaa, jolla turvataan yhteiskunnan turvaverkkoja ja kaikille saavutettavia ja oikea-aikaisia palveluita.

Kosola on huolissaan ilmastokriisin vaikutuksista yhteiskuntaan. Kriisi lisää eriarvoisuutta eikä sen kokonaisvaltaisia vaikutuksia tunnuta hänen mukaansa vielä ymmärtävän. 

– Ilmastokriisihän tulee aiheuttamaan suuria muuttoaaltoja, kun osa planeetasta käy elinkelvottomaksi. Myöskään sitä ei ihan ehkä ymmärretä, että maapallo selviää kyllä, mutta ihminen ei.

Satu Kosola

Satu Kosola

Palveluneuvoja

Ikä: 55

Asuinpaikka: Lempäälä

Vaaliteemat: 1. hyvinvointivaltio on säilytettävä ja palvelut on turvattava. 2. Koulutusta tuettava 3. Aktiivista vanhuutta on tuettava. 4. Kulttuuri ja liikunta

Verkkosivut

Some: Instagram, Facebook

 

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *