Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

27.1.2023 klo 06:00

Katariina Aakus: Järeitä parannuksia pehmeillä arvoilla

Katariina Aakus hymyilee kameralle lähikuvassa.
Katariina Aakus on tamperelainen eläinoikeusvaikuttaja, vammaisaktivisti ja feministi, jolle on tärkeää edistää tasokasta yhteiskunnallista keskustelukulttuuria. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin on lähtöisin eläintuotannon haitallisuuteen heräämisestä. (Kuva: Anna Weckström)

Aktivisti, kansanedustajaehdokas Katariina Aakus näkee paljon parannettavaa yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa muun muassa vammaispolitiikan, eläinpolitiikan ja yhdenvertaisuuden osalta. Hänen intonsa lähteä mukaan politiikkaan on alun perin lähtöisin eläinoikeusaktivismista, jonka parissa Aakus on vaikuttanut ahkerasti.

Muunlajisten eläinten aseman parantamisen lisäksi Aakukselle läheisiä aiheita ovat vammais- ja mielenterveyspolitiikka sekä feminismi. Aakus on itse ollut pyörätuolissa muutaman vuoden synnynnäisen lihassairauden vuoksi, ja hänelle on kertynyt runsaasti omakohtaista kokemusta vammaisten kohtaamasta asenteellisesta ja rakenteellisesta syrjinnästä.

– Olen turhautunut siitä, ettei vammaisten asioista puhuta. Tarvitsemme vammaispolitiikan vahvemmin julkiseen keskusteluun, Aakus toteaa painavasti.

Aakus harmittelee, että vammaisten oikeudet ja esteettömyys ei tunnu kiinnostavan päättäjiä riittävästi. Esimerkkinä hän kertoo Oulun kaupungista, jonka esteettömiä katuja Aakus on ihaillut. Syyksi esteettömyyteen selvisi se, että Oulu on kunnostautunut kovana pyöräilykaupunkina. 

– Pyöräilijöiden vuoksi voidaan tehdä kaupungista esteetön, mutta ei pyörätuolilla tai rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa kulkevien vuoksi. Pitäisi ymmärtää, että esteetön rakentaminen huomioi ihan kaikkien tarpeet. Esteettömyys vaikuttaa jossain vaiheessa jokaisen elämään ainakin jollain tavalla.

Vammaisten oikeuksien parantamiseksi on Aakuksen mukaan tärkeää, että päättäjien joukossa ei ole pelkästään vammattomia ihmisiä. Oletus vammattomuudesta on syvällä, jopa eduskuntatalon rakennuksessa, joka ei ole esteetön. Aakus haluaa politiikkaan mahdollisimman paljon eritaustaisia ihmisiä, jotta päätöksenteossa todella olisi ymmärrystä erilaisista näkökulmista.

Kipinä vaikuttamiseen veganismista

Aakukselle yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tuttua. Hän on tehnyt töitä muun muassa turkistarhauskiellon edistämiseksi olemalla suoraan yhteydessä päättäjiin, osallistumalla mielenilmauksiin ja katuaktivismiin ja keräämällä nimiä aloitteisiin ja vetoomuksiin. Eläinoikeusjärjestöissä toimiminen on tarjonnut väylän vaikuttamiseen.

– Kiinnostuin vaikuttamistyöstä veganismin kautta. Ymmärsin, miten massiivinen negatiivinen vaikutus eläintuotannolla on ympäristöön ja ilmastoon sekä kuinka eettisesti kestämätöntä se on. Lisäksi eläintuotanto on terveysriski, sillä se mahdollistaa pandemiaksi leviäviä tauteja. 

Eläinoikeuspiireihin perehtyminen sai Aakuksen kiinnostumaan myös muista yhteiskunnallisista asioista. Hän kertoo kyllästyneensä vastakkainasetteluja korostavaan keskusteluun ja toivovansa tiukempaa puuttumista vihapuheeseen. 

Aakus näkee haitallisena trendinä, että väittelyissä halutaan ennemmin voittaa toinen kuin löytää ratkaisuja ongelmiin. Hän itse toivoo voivansa osaltaan edistää tervehenkistä ja monet näkökulmat huomioivaa keskustelukulttuuria.

Kovat arvot uhkana ihmisten jaksamiselle

Aakus on seurannut läheltä läheisten kamppailuja mielenterveyden haasteiden kanssa ja kohdannut myös omalla kohdallaan ongelmia avun saamisessa mielenterveyden oireiluun.

– Tarvitsemme ilmapiiriä, jossa voi sanoa olevansa uupunut, jossa on oikeus surra ja väsyä sekä myös tuntea itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi. Yhteiskunnassa ovat kovat arvot vallalla, ja mielestäni tähän tarvitaan muutos.

Aakus toivoo, että poliitikot olisivat avoimempia, sillä heilläkin on roolinsa yhteiskunnallisen ilmapiirin rakentamisessa. Itse hän haluaa rikkoa tabuja puhumalla avoimesti.

– Mielenterveyden ongelmiin on oman kokemukseni mukaan vaikea saada apua. Lopulta olen kyllä saanut apua, mutta siinä kesti kauan. Olen ihmisenä ahkera ja suorittava, mikä voi uuvuttaa, mutta toisaalta yhteiskunnallinen aktiivisuus ja halu parantaa asioita ovat myös voimavaroja. Vahvuuksiani ovat muun muassa luovuus, järjestelmällisyys ja päättäväisyys.

Aakuksen taipumus luovuuteen näkyy myös hänen rakkaudessaan taiteisiin. Aakus harrastaa ahkerasti luovaa kirjoittamista ja teatteria. Sen lisäksi hän laulaa, soittaa pianoa ja käy esimerkiksi konserteissa ja museoissa. 

– Olen saanut kotona kannustusta harrastamiseen. Lisäksi sanoisin, että kansainvälisyys on minulle tärkeä. Lapsuudessa matkustaminen avasi näkökulmia maailmaan ja Ruotsissa asuvat sukulaiset innostivat vieraisiin kieliin. 

Suomessa Aakukselle ovat monet paikkakunnat sekä maakunnatkin tulleet tutuiksi, sillä hän on asunut ympäri maata. Tie toi hänet lopulta Tampereella vuonna 2016. Tampereella niin into yhteiskunnallisiin asioihin kuin kulttuuriinkin ovat saaneet kasvualustaa.

Katariina Aakus

Katariina Aakus

Aktivisti, eläkeläinen

Ikä: 26

Asuinpaikka: Tampere

Vaaliteemat: Vammaispolitiikka, muunlajiset eläimet, mielenterveyspalvelut, feminismi

Somessa: Facebook, Instagram

 

 

 

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *