Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

25.1.2023 klo 06:00

Katja Kotalampi: Politiikan kokemusta ja insinöörin ymmärrystä Virroilta

Katja Kotalampi hymyilemässä vasemmiston teltan edessä talvella.
Pitkään politiikassa vaikuttanut Katja Kotalampi viihtyy ihmisten parissa vaaliteltoilla mutta rauhoittuu luonnossa hevosten parissa. ”On helpotus keskittyä intensiivisesti vain hetkeen ja hevoseen. Harrastus vapauttaa mielen. Olen kyllä ihan tätiratsastaja, eli en harrasta tavoitteellisesti tai suorituskeskeisesti”, hän naurahtaa. (Kuva: Anna Weckström)

Virtolainen kansanedustajaehdokas Katja Kotalampi on kuntapolitiikan konkari, joka on oppinut arvostamaan osaavaa johtamista ja ympäristön hyvinvointia. Työura vesihuollossa on tarjonnut laajaa näkökulmaa niin työelämän haasteisiin kuin perusinfrastruktuurin kunnon tärkeyteen ja suurien kokonaisuuksien hahmottamiseen.

Vasta 34-vuotiaana Kotalammelle on kertynyt usean vuoden kokemus poliittisista luottamustoimista. Virroilla hän on vaikuttanut niin tarkastuslautakunnassa, kaupunginvaltuustossa sekä kaupunginhallituksessakin. Kuluvalla valtuustokaudella hän on Virtain kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja. Aluevaaleissakin ehdolla ollut Kotalampi on lisäksi Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia- ja tulevaisuusvaliokunnan varajäsen.

– Olen ollut 18-vuotiaasta lähtien jossain roolissa mukana kuntapolitiikassa. Osallistuminen politiikkaan kulkee suvussa. Perheeni on vasemmistolaista ja vanhempieni halu vaikuttaa ja auttaa ihmisiä on tarttunut minuun. Minulla on voimakas tarve oikeudenmukaisuuteen, Kotalampi kuvailee.

Halu, että muilla ihmisillä olisivat asiat hyvin, on ajanut Kotalampea eteenpäin. Hän kokee, ettei voisi olla sivussa ja hiljaa, sillä vaikuttaminen paremman tulevaisuuden puolesta on hänelle tärkeää.

Erityisen onnellinen Kotalampi on istuvan hallituksen aikaansaamasta maksuttomasta toisesta asteesta, sillä hän on lähipiirissään nähnyt, miten suuri merkitys sillä on perheille – uudistus on aidosti mahdollistanut kouluttautumisen monille, joilla ei muuten olisi siihen ollut varaa.

Työhyvinvointia hyvästä johtamisesta

Kotalampi on kantapään kautta oppinut, miten tärkeää laadukas johtaminen on työyhteisön hyvinvoinnin kannalta. Hän haluaa päätöksentekijänä tuoda esiin esihenkilökoulutuksen ja työssäjaksamisen tukemisen merkitystä.

Kotalampi on vaihtanut työpaikkaa muutamaan otteeseen ja kokemusta on kertynyt monenlaisesta. Omakohtaiset sekä läheisten kokemukset ovat innoittaneet puhumaan paljon työhyvinvoinnista.

– Valitettavan monessa työpaikassa on huono ilmapiiri. Monet läheiseni ja tuttuni ovat kärsineet työpaikoillaan. Mielestäni työelämää pitäisi tasa-arvoistaa, etteivät työntekijät ja työnantajat olisi niin voimakkaassa vastakkainasettelussa. Yhteishenki on äärimmäisen tärkeää, sillä parhaiten pärjäävät ne yritykset, joissa voidaan hyvin.

Kotalampi kuvailee, kuinka jaksaa aina korostaa johtamistaidon merkitystä. Hänen mielestään johtamiseen täytyisi kouluttaa paljon paremmin. Liian usein työpaikoilla joko johdetaan huonosti tai ei lainkaan.

– Työelämässä liian usein kokemattomat tai sopimattomat henkilöt pääsevät johtotehtäviin eikä johtamistaitoon ja sen kehittämiseen ei panosteta tarpeeksi työnantajan puolelta. Tiedän itse, että johtaminen on todella vaativaa. Omat näkemykset ja tottumukset ovat helposti johtamisen tiellä. Itse olen helposti työhön uppoutuva ja esihenkilöasemassa minun oli haastavaa ymmärtää, että kaikki eivät ole samanlaisia.

Toimiva ympäristö on suuri kokonaisuus

Kotalampi on ammatiltaan ympäristöteknologian insinööri ja hänellä on vesihuoltomestarin erikoisammattitutkinto. Tämänhetkinen työ on jätevesiasiantuntijana KVVY Tutkimus oy:llä. Aiemmin hän on ollut muun muassa Virtain kaupungilla vesihuoltopäällikkönä.

Työ on opettanut Kotalammelle perusinfrastruktuurin kunnon tärkeyttä ja kokonaisuutta. Hänen mukaansa esimerkiksi vesiputkien kunnostamista ei pidetä tärkeänä, koska putket ovat piilossa. Merkitys ymmärretään vasta sitten, kun jotain menee pieleen.

– Nyt Ukrainan sodan vuoksi on tullut vielä näkyvämmäksi, miten tärkeää on pitää huolta meidän kriittisestä infrastruktuuristamme, sähköverkoista ja vedestä. Monissa kunnissa vasta energiakriisi ja varautuminen sähkökatkoihin on saanut varmistamaan, että varajärjestelmät ovat kunnossa. Muuten hankintoja on lykätty vuosi vuodelta, Kotalampi harmittelee.

Vesihuolto on laaja kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Samalla tavalla Kotalampi lähestyy myös ympäristökysymystä: kaikki päätökset vaikuttavat jollakin tavalla ympäristöön. Luontokato on häntä paljon huolestuttava ilmiö, jota pitäisi tarkastella hänen mielestään mahdollisimman laaja-alaisesti.

– Olen pienmetsänomistaja ja liikkuminen luonnossa on minulle hyvin tärkeää. Olen havainnut viime aikoina metsässä kulkiessani, miten surullisen vähän elämää siellä on. Pelkistämme luontoa siistimällä sitä liikaa. Samalla menetämme myös hyödyn, jonka siitä voisimme saada. Sekametsä on tervein metsä, mutta talousmetsässä ei monimuotoisuutta samalla tavalla näy. Siistimme myös pihojamme liikaa. Miksi esimerkiksi hyödylliset voikukat pitää nyppiä?

Kotalampi painottaa, että metsätalous on jäänyt kehityksessä jälkeen. Liian rajut harvennushakkuut ovat siitä konkreettinen esimerkki. Politiikkaan tarvitaan ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja sen suojelemisesta.

– Elämme kuitenkin suomalaisesta luonnosta, joten meidän tulisi huolehtia siitä paremmin ja keskittyä pitkän aikavälin kehitykseen, Kotalampi huomauttaa.

Katja Kotalampi

 

Katja Kotalampi

Jätevesiasiantuntija

Ikä: 34

Asuinpaikka: Virrat

Vaaliteemat: Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, työntekijän ja yrittäjyyden välille tasa-arvoinen suhde, kestävä suomalainen luonto, kriittisen infran järkevä saneeraus ja kohtuulliset hinnat

Verkkosivut

Some: Facebook, Instagram

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *