Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

1.1.2015 klo 08:09

Kaistan vuosi

AAsunto on perusoikeus eikä asunnottomuutta pitäisi olla Suomen kaltaisessa rikkaassa maassa lainkaan. Silti moni on vailla asuntoa ja aivan liian monelta asuminen vie suurimman osan tuloista. Kaista uutisoi Pirkkalan vuokra-asuntojen purkusuunnitelmista ja  sitä vastustavasta mielenosoituksesta.  Kaistapääkin ihmetteli Pirkkalan asuntopolitiikkaa. Tampereen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtajan möläytyksetkin pääsivät julki kaistalla ja nostivat kohun ihan aiheesta.

 

B

Budjetit puhuttivat vasemmiston kuntapäättäjiä Pirkanmaalla. Toisin kuin väitetään, kuntien talousongelmien syynä eivät ole holtittomasti kasvaneet menot vaan rajusti pudonneet tulot. Näin ainakin arvioi Tampereen vasemmiston valtuustoryhmä. Sastamalassa niistettiin koulukyydeistä. Ylöjärven vasemmisto, niin kuin monen muunkin kunnan  vasemmisto, olisi ollut valmis verokorotuksiin, jotta kuntalaisten palveluista ei tarvitsisi enää lisää leikata. Akaassa puolestaan terveyspalvelujen kurjistusten kurittamia kuntalaisia yritettiin hyvitellä hunajamielikuvilla.

 

CChen vallankumouksellisuutta tarvitaan edelleen, maailma muutetaan kaistallakin Berliinistä Gazan kautta eduskuntaan ja Nepalin lasten vapauden unelmiin. Henkilökohtainen on poliittista kuluttamiseen kutsuun ei tarvitse vastata ja ruokavalinnoillakin voi vaikuttaa.

 

DDelfinaario on turhaa eläinten kiusaamista. Tampereen kaupunginvaltuustoa ei kuitenkaan eläinten hyvinvointi kiinnostanut. Toinen toistaa oudoimmin perustein eläinrääkkäystä haluttiin jatkaa.  Kaistapää puolestaan ihmetteli vihreitä delfiinikauppoja.

 

E-001

Eduskuntavaalit tulevat ja näkyvät kaistalla. Pirkanmaan vasemmiston 19 ehdokasta on nimetty. Vaaliennusteet lupaavat vaalivoittoa ja yhden kansanedustajapaikan lisäystä. Vaalikampanjointi on aloitettu,  pikkujouluissa ehdokkaat esittäytyivät ja Sastamalassa paistettiin ensimmäiset lätyt.

 

F-001

Finlayson on ollut työläisten paikka ja on edelleen. Finlaysonin opas kuljettaa läpi alueen historian.Tampereen vappujuhlinta jatkui Väinö Linnan aukiolla. Keväällä sosiaalifoorumissa etsittiin uusiakin tapoja parantaa maailmaa. Syksyllä Työväen kirjallisuuden päivillä etsinnän kohteena oli hyvinvointi.

 

G-001GUE/NGL on vasemmiston ryhmä Europarlamentissa ja sen puheenjohtaja on Gabi Zimmer. Eurovaaliuutiset täyttivät kaistaa keväällä. Vaalivoitto tuli ja vasemmistoliitto sai oman mepin Merja Kyllösen. Kaistalla perusteellinen raportti eurovaalien lopullisesta tuloksesta. Vasen Kaistan vaalikisan voitti Mänttä-Vilppula.

 

H-001

Harmaa talous on yhteiskunnallista vastuuttomuutta, verojen välttelyä ja oman edun tavoittelua. Monelle niin sanotulle kunnon kansalaiselle Isänmaallisuus on sananhelinää, jos sitä mitataan veromaksuhaluilla. Verovälttelijöiden kuriin laittamista oikeisto välttelee tehokkaasti.  Pienyrittäjät eivät  veroparatiisien iloista nauti.

 

I-001

Ikäihmisten oikeus arvokkaaseen elämään jäi lainsuojattomaksi.  Turvattu vanhuus murenee vanhuspalvelulain muutoksen myötä. Valkeakoskella Sääksmäen vanhainkodin lakkautusaikeita ei noin vain suvaittu. Äläkkä tyssäsi Tammelan palvelukeskuksen siirtoaikeetkin.

 

J-001

Joustot saavat riittää. Sopimuksia ja lakeja rikkovat työnantajat on saatava järjestykseen ja  nollatuntusopimusten käytön on loputtava. Työttömien kyykyttämisellä ja osa-aikatyökeinottelulla voidaan korjata vain tilastoja, työttömyyttä niillä ei hoideta. Pirkanmaan vasemmisto vaati maakuntavaltuustossa oikeaa työllistämistä harhapuheiden sijaan. Pirkkalassa ja Ylöjärvellä on työttömyyttä vähennetty kikkailematta.

 

K-001Kuvataide on ollut kaistan kulttuurivuoden runsainta antia. Kuvia ja arvioita näyttelyistä muun muassa Lissabonista, Helsingistä ja Tampereen Pyynikiltä Suomen Trikoolta ja Tampereen taidemuseosta. Kaista on jakanut huolen taidekoulutuksen kuin myös Voipaalan taidekeskuksen tulevaisuudesta. Pirkanmaalla. Nekalan kirjaston lakkautuspäätös sai kaupunkilaiset liikkeelle vikkelään ja kirjaston toiminta saa jatkua.

 

L-001

Lasten edunvalvoja, lapsiasiamies palaa Tampereen viranhaltijoiden joukkoon. Eduskunnassa on vaadittu pienille koululaisille oikeutta vuorohoitoon. Kaista on testannut myös Tampereen leikkikentät ja vieraillut pioneerileirillä.

 

M-002

Maakunnan kirjeenvaihtajat ympäri Pirkanmaata ovat kertoneet vaihtotorista Lempäälässä, pirkkalaisten tahdosta pysyä itsenäisenä kuntana, Työväen musiikkitapahumasta Valkeakoskella, kokoomuksen pakkokilpailutusaikeista Ylöjärvellä, Nokian Kumitehtaan ammattiosaston 100-vuotisjuhlista, maaseutuasumista Virroilla ja valkeakoskilaisten hyvästä elämästä.

 

Kuva1-001

Nuoret ja ikinuoret juhlivat kaistallakin vasemmistolaisen nuorisoliikkeen 70-vuotistaivalta. Juhlia valmisteltiin melkein koko vuosi. Sosialismi, ympäristö, antirasismi ja feminismi jatkavat vasemmistonuorten vallankumouksellisia ismejä. Erot eivät ole sukupolvien välillä vaan sisällä. Kuritus ei nuorten syrjäytymistä vähennä.

 

O-001

Oikeudenmukaisuus, tasa-arvo sekä kaikille kansalaisille yhdenvertaiset oikeudet työssä ja koko elämässä ovat kaistan kovaa ydintä. Köyhyyttä ei pidä suvaita, köyhyysohjelma ja aktiivipassi ovat hyviä askeleita parempaa, mutta isompia tarvitaan, jotta kaikkien kansalaisten hyvinvointi lisääntyisi. Sukupuolten välinen tasa-arvo vaatii edelleen tekoja. Kahden sukupuolen järjestyksen purun voi aloittaa pienistä asioista, kuten koulujen liikuntatunneista.

 

P-002

Pöö, kaistalla ei edetä otsa kurtussa. Kummituksia on jahdattu ympäri Pirkanmaat ja tunnelia Tammerkosken alta etsitty.

 

 

Q-002

Squat Morkku ja Squat Dena olivat vahvoja yhteisöllisyyden ituja tamperelaisessa maisemassa. Morkusta käytiin pitkä valtausten taisto, joka päättyi lastenkasvatusta muistuttavaan oikeudenkäyntiin. Häätö Morkulta ei hävittänyt yhteisöllisyyttä, se jatkui uudessa paikassa.Epilässä. Joulusta tuli kuitenkin musta, tuhopolttaja sytytti talon ja poltti satojen tuntien vapaaehtoistyön taivaan tuuliin.

 

Kuva2-002

Ratikka on julkisen liikenteen uusi toivo Tampereella. Kaupunginvaltuustossa hanke eteni. Liityntäpysäköinti edisti julkisen liikenteen käyttöä Pirkkalassa. Tampereella penättiin parempien pyöräilymahdollisuuksien puolesta. Pirkanmaan vasemmistolaiset maakuntapäättäjät suosivat julkista ja kevyttä liikennettä myös maakuntakaavassa.

 

S

Seurakuntavaaleihin Pirkanmaan vasemmisto osallistui ensi kerran laajalla rintamalla. Yhteensä kolmetoista ehdokasta asetettiin seitsemässä kunnassa. Vaikka mitään vasemmiston läpimurtoa kirkkovaltuustoihin ja seurakuntaneuvostoihin ei syntynyt, saatiin arvokasta kokemusta seuraavia seurakuntavaaleja varten ja kaksi edustajaa Lempäälän kirkkovaltuustoon.

 

T

Terveyspalveluiden tasosta väännettiin kättä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Valtuusto pisti säästöpäätoksen nurin eikä ambulanssien määrää vähennetty.  Sosiaali- ja terveysuudistuksesta oltiin kaistallakin monta mieltä: epäonnistunutta sotea  vaadittiin torjuttavaksi, soten jarrumiehiä etsittiin ja suoraa kansanvaalia esitettiin sotehallintoon. Kaistapää puolestaan ihmetteli, miksi terveysfirmat soteratkaisua mätkivät. Tampereen vasemmiston aktiivit tahtoivat terveyssäästölistat uusiksi, sairauksien ennaltaehkäisy on hyväksi ihmisille, säästökeinona se on huono.

 

U

Urheilussa on puhuttanut jalkapallo ja Tammelan pallokentän tulevaisuus. Kenttä kaipaa uudistusta, mutta joukko alueen asukkaita pelkää, että uudistukset tuhoavat Tammelan keuhkot.  Mansen Punavihreät kuitenkin luottavat Tammelan hattutempun onnistumiseen. Urheilijan ruokavaliostakin puhuttiin ja todettiin, ettei liikkuva ruumis lihaa tarvitse.

 

v

Vasemmiston aktiivit puursivat ympäri Pirkanmaata. Piirikokouksissa keväällä  ja syksyllä pistettiin maakunnan ja vähän maailmankin asioita järjestykseen ja valittiin piirille johto. Uuden  vasemmiston kokoontumisajot pidettiin Tampereella. Ylöjärven työväentalon viimeisiä hetkiäkin jouduttiin suremaan.

 

X-001

X-kirjainkaan ei ole tuntematon Kaistalla. Meksikon ja Oaxacan värit riemuitsivat Marja-Liisa Torniaisen maalauksissa galleria Saskiassa.

 

Y

Yhdyskuntasuunnittelu on pitänyt kaistalaisia valppaina. Kansalaisliike esti vanhan tavara-aseman purkamisen ja asema siirtynee Morkun paikalle. Kansalaisliike olisi kyllä tahtonut säilyttää molemmat. Sorin järjestötalon kohtalo oli sen sijaan kurjempi. Rakennushistoriallisesti arvokas rakennus puretaan poliisiaseman laajennuksen tieltä.

 

Z

Zapatiestin 20  vuotta kestäneestä taistelusta tuulahdus Kaistalla.

 

 

Å

Åbo on Turun ruotsinkielinen nimi. Kaistankin palstoilla keväällä esiintynyt Turun suomenruotsalainen Li Andersson osoitti turhiksi puheet tamperelaisten kokemasta vastenmielisyydestä turkulaisia kohtaan, hän sai viisi prosenttia tamperelaisten äänistä Eurovaaleissa.

 

Ä-001

Äideillä kaikenlaisilla,  on paikkansa kaistalla. Äitejä onniteltiin ja äitiyden mutkia avattiin.

 

 

Ö-001

Hö, sanoo kaistan toimituskunta vasemmistolaisen median kuolemalle ja jatkaa toimitustöitään. Useat kymmenet vapaaehtoiset toimittajat, kuvaajat ja kirjeenvaihtajat pitävät kaista virkeänä. Pääkirjoitukset kertovat kaistan linjan ja tehtävän: Media, demokratia ja kiusalliset tavikset.

 

Kaistan aakkoset kokosIvat CAI MELAKOSKI ja SINIKKA TORKKOLA

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *